Tekst objavljen: 13.12.2012 13:37        


Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazala je da su prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji niže za 1,5 do dva dinara po litru nego pre sedam dana. Evrodizel je u proseku jeftiniji za oko dva dinara po litru, a dizel D2 za 1,5 dinar.

Gorivo u Srbiji sve jeftinije a opet skupo

Benzini evropremijum BMB 95 i premijum BMB 95 su pojeftinili za 1,4 dinara, dok je cene autogasa ostala gotovo nepromenjena i niža je za 20 para po litru.

Pojeftinjenje goriva posledica je, pre svega, smanjenja cena derivata nafte i iz domaće proizvodnje i iz uvoza, a u prilog pojeftinjenju je išao i nizak kurs dinara u odnosu na dolar i evro u prethodnom periodu.

Prometnici očekuju da će, ukoliko se zadrži trend pada cena biti zabeležen i izvesni oporavak potrošnje goriva na srpskom tržištu, jer su visoke cene, posebno kada se uzme u obzir i platežna moć građana i privrede, u velikoj meri doprinele smanjenju prometa goriva.



Evro premijum BMB 95 na pumpama u Srbiji prosečno je koštao 160,97 dinara po litru, evrodizel 157,80 dinara, evro BMB 98 185,56 dinara, dizel D2 151,66 dinara, premijum BMB 95 151,73 dinara, a TNG 87,24 dinara po litru.

Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji su za oko tri odsto više od proseka cena u 11 zemalja okruženja, koje su obuhvaćene analizom UNKS-a.

Cene derivata, izražene u evrima, po srednjem kursu nacionalnih banaka, prednjače u Grčkoj, Sloveniji i Mađarskoj, dok su tradicionalno na začelju liste Bosna i Hercegovina, Makedonija i Bugarska.

Razlika od najniže do najviše cene goriva od zemlje do zemlje je 32 evrocenta za dizel gorivo, odnosno 48 za benzin. U najvećoj meri poziciju na listi opredeljuju nivo akciza i stopa PDV-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija pojeftinjenje vožnja cena goriva gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana