Tekst objavljen: 11.10.2012 7:39        


Uz struju i pojedine komunalne usluge na septembarskim računima, plaćaćemo i porez na dodatu vrednost od 20 odsto, koji važi od 1. oktobra. Iako nadležni tvrde da je ovakav obračun PDV po zakonu, potrošači kažu da je ovakva računica neustavna i da država tako još dublje zavlači ruke u ionako prazne džepove građana.

Građane "udario" veći PDV zbog tuđe neažurnosti

Kako su iz Ministarstva finansija objasnili, Elektrodistribucija je ispravno obračunala PDV, jer koja stopa poreza na dodatu vrednost će biti primenjena zavisi od toga kada je izvršen promet dobara, odnosno kada je struja očitana.

POŠTUJU STARU STOPU

Beogradsko Javno komunalno preduzeća Infostan obračun za septembarski račun uradilo je po staroj stopi poreza na dodatu vrednost za komunalne usluge i proizvode koji su oporezovani tom stopom poreza. Viša stopa PDV od 20 odsto, kako kažu, biće uračunata na oktobarskoj uplatnici objedinjene naplate, koja dospeva 30. novembra.
- Imajući u vidu da je očitavanje izvršeno u oktobru mesecu (od 1. do 5. oktobra), Elektrodistribucija je primenila poresku stopu u skladu sa zakonom - objašnjava Milica Bisić, savetnik ministra finansija za poresku politiku.

Prvi čovek EPS kaže da zbog nedostatka radne snage očitavanje potrošnje struje ne može da se uradi za jedan dan.

- Poštovali smo smernice koje smo dobilo od Ministarstva finansija i sve je urađeno kako zakon i procedure nalažu - kaže vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović, odgovarajući na pitanje zašto brojila nisu očitana 30. septembra, pre povećanja PDV za dva odsto.

U udruženjima potrošača, međutim, ističu da je obračun uvećanog PDV pre datuma njegovog stupanja na snagu, nezakonit i neprihvatljiv. Oni navode da "ovakvo favorizovanje interesa pokazuje da se po svaku cenu udara na potrošača".

- Ministarstvo finansija opterećeno je problemima hoćemo li kao država otići "u stečaj", pa ne vidi ono što je pravilnikom o tarifnom sistemu određeno. Ovaj pravilnik definiše način obračuna struje na mesečnom nivou. Ja struju nisam kupio onog dana kada su je očitali, već sam je trošio prethodnog meseca - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

Osim računa za struju, građani će za septembar više platiti i neke od komunalno-stambenih usluga. Većim PDV opterećene su usluge za održavanje zgrada, dimničarske usluge, kao i zajednička potrošnja struje u hodnicima.

TELEFON BEZ PROMENE

Septembarski računi za komunalije, telefonske razgovore, kablovske i internet usluge neće biti "ojačani" porezom na dodatu vrednost od 20 odsto. Za sve ove usluge obračunati su troškovi poslednjeg dana septembra, pa je i PDV 18 odsto.



Telekom Srbija je na računu za septembar, koji obuhvata period obračuna od 1. do 30. u mesecu, obračunao PDV od 18 odsto, kao što je prikazano na samom računu. Od 1. oktobra cene će u Telekomu biti usklađene sa povećanjem stope sa 18 na 20 odsto.

- Od 1. oktobra postpejd korisnicima porez za mesečni račun će biti uvećan, a pripejd korisnicima će obračun novog PDV-a biti uračunat u cene usluga - kažu u Telenoru.

Postpejd korisnici dobiće uvećani račun početkom novembra, sa oktobarskim računom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računi EPS Elektroprivreda Srbije cena struje poskupljenje PDV povećanje PDV-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana