Tekst objavljen: 08.01.2013 9:30        


Ne samo da smo nesrećni, nego se ni ne nadamo da će nam uskoro biti bolje. Svaki drugi građanin Srbije od ove godine očekuje samo - ekonomske poteškoće. U dubokom finansijskom beznađu živi čak 41 odsto naših sugrađana i zato sa Velikom Britanijom delimo deseto mesto među najvećim pesimistima sveta.

Građani Srbije među najvećim pesimistima u svetu

Ovo Galupovo istraživanje pokazuje da svega 12 odsto naših građana očekuje ekonomski prosperitet. Trećina ne očekuje ni bolje ni gore.

- Sa sigurnošću se jedino može očekivati da će u februaru 2013. realni troškovi života, u poređenju sa 2012, biti manji bar za 3,45 procenata, pošto će ovaj mesec imati jedan dan manje. Sve ostalo je u domenu nagađanja - smatra ekonomista Danijel Cvjetićanin.

- U Srbiji bi stepen ekonomskog optimizma bio na višem nivou da je potrošnja usklađena sa proizvodnjom, odnosno za petinu niža. I da je uvoz usklađen sa izvozom, što znači da bi u prodavnicama bilo upola manje robe. Mnogo je komotnije rasprodavati resurse koji su nam ostavile prethodne generacije, zaduživati se u inostranstvu, a dugove ostavljati deci i unucima! I nemilice trošiti, trošiti... i pri tom biti „nesrećan“ zbog loših perspektiva, koje su svakome očigledne.

Pesimizam među građanima Srbije mogao bi da utiče na poslovne rezultate, upozoravaju stručnjaci. S jedne strane je rezultat loše situacije u zemlji, a s druge je i odgovoran za skroman učinak.

- Poslovno raspoloženje je vrlo bitno u svakoj privredi - ističe ekonomista Ljubomir Madžar.

- Upravo od gledišta na ekonomiju i život zavise i poslovne inicijative i nove preduzetničke ideje. To što je Srbija u vrhu pesimista znači, prvo, da realna situacija daje jak osnov za takvo razmišljanje. Pokazuje da i naši privrednici nemaju čemu da se nadaju. Drugo, ovo je loš predznak za bilo kakva ekonomska očekivanja. Na sva ograničenja, još imamo i teret paralisanog poslovnog sveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
siromaštvo osiromašenje ekonomska kriza Srbija pesimisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana