Tekst objavljen: 14.02.2013 9:40        


Visoke cene struje i gasa naterale su Grke da svoje domove ove zime zagrevaju ogrevnim drvetom. Posebno im je interesantno drvo iz Srbije, najviše zbog povoljne cene. Prema podacima Uprave carina, tokom 2011. godine u Grčku je izvezeno 3.067 tona drveta, od oko 190.282 evra.

Grci se greju na naša drva, kubik i do 100 evra

Lane je na Egej otišlo 48.549 tona ovog ogreva, čija je vrednost više od pet miliona evra, čak 25 puta više.

Ogrevno drvo je u slobodnom režimu izvoza, tako da se osim fitosertifikata ne traže nikakve posebne dozvole niti se plaća carina. Samo tokom novembra prošle godine 800 šlepera iz leskovačkog kraja odvezlo je ogrevno drvo do Atine, a zatim dalje, čak i prema grčkim ostrvima.

Maloprodajna cena po kubiku u Grčkoj je sto evra, dok se na jugu Srbije otkupljuje po upola nižoj ceni.

U kontinentalnom delu Grčke zime i te kako znaju biti surove i hladne, a stanovništvo ima sve manju platežnu moć, pa su računi za struju i gas problem. Od smrzavanja su ih ove zime spasli Srbi, odnosno trgovci ogrevnim drvetom koji su se organizovali i za samo nekoliko meseci izvezli ogreva kao za prethodnih 16 godina.

- Ogrevno drvo je hit u Grčkoj i bez problema se u maloprodaji plaća 100 evra po kubiku. Grcima se isplati ogrev i po tri puta većoj ceni nego što je kod nas - kaže jedan od špeditera koji se lepo snašao u ovom poslu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija izvoz drva zima grejanje grčka kriza Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana