Tekst objavljen: 06.02.2013 11:30        


Hrvatski Jutarnji list piše da je Srbija znatno otvorenija od Hrvatske po pitanju privlačenja investicija i to pravdaju činjenicom da se sa srpskim vlastima sve može dogovoriti.

Hrvati nam zavide: Srbi maze strane investitore

List konstatuje da su bez obzira što su ulagači iz Hrvatske u prvih 11 meseci prošle godine u Srbiju investirali rekordnih 130 miliona evra, u Hrvatskoj srpskih ulagača nema, jer im je Hrvatska skupa i još politički nepristupačna.

List zaključuje da je Srbija velikim ulagačima iz Nemačke i Italije već dala izdašne subvencije. Boš je dobio 14,2 miliona evra subvencija za investiciju vrednu 71 milion evra i zapošljavanje 620 ljudi, a italijanski Beneton je oslobođen poreza na dobit na deset godina, dobio je 18 miliona evra potdsicaja, a u proizvodnju su uložili 43,4 miliona evra i zaposlili dve hiljade ljudi.
Istovremeno, hrvatske firme u Srbiji grade fabrike i dobijaju izdašne podsticaje, a Jutarnji list navodi primer Comprom Plus, firme iz Varaždina koja je deo italijanske Calzedonia Grupe, koja u Rumi gradi fabriku kupaćih kostima vrednu oko sedam miliona evra, a opština im je zemljište i infrastrukturu dala besplatno.

Prema rečima direktora Calzedonije za Hrvatsku Dubravka Hoića, Srbija im obećala da će im dati 7000 evra za svako novo radno mesto, a očekuje se da zaposle 264 radnika. On hvali podršku institucija ulagačima u Srbiji i kaže da srpska agencija SIEPA radi već godinama na ulaganjima.

Konsultant Milan Kovačević kaže da "mi znamo posebno maziti investitore koji su nam jako važni i često im damo sve samo da dođu, ali nikada ne znate što im je sve obećano“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija Hrvatska strani investitori strane investicije subvencije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana