Tekst objavljen: 12.10.2012 10:09        


Nakon što se u četvrtak u Zagrebu okupilo više hiljada radnika na neočekivano masovnim demonstracijama protiv vladine politike i mera štednje, postavlja se pitnje da li će se slično uskoro desiti i u Srbiji.

Hrvati već na ulicama zbog krize. A mi?

Iako su problemi radnika veliki, izgleda da sve veće nezadovoljstvo građana ipak neće moći da se pretoči u masovne proteste u Srbiji.

I pored toga što je apatija velika, što postoji duboko nezadovoljstvo građana i standardom i sopstvenom pozicijom sa nikada višom nezaposlenošću, teško je očekivati da će zaista biti kordiniranih masovnih protesta. - Ne samo zato što u Srbiji ne postoji ni tradiciju autonomnog sindikalnog organizvanja, nego i zato što se ovde ljudi drže logike da ćute dok god kako tako ide, a kada doće tvoj red da protestuješ računaj da niko neće doći da te podrži jer ni ti nisi podržao one pre tebe. I to nije samo problem metalske industrije ili slično nego svuda, i obrozavnju ili medijima - zaključuje Stojiljković.
Jedan od sindikata koji najavljuje masovne proteste je Savez samostalnih sindikata Srbije. Oni traže da Vlada reaguje na drastično povećanje cena sa jedne strane i realan pad plata sa druge.

Lider tog sindikata Ljubisav Orbović je odmah posle oktobarskog skoka cena dao rok vladi od 15 dana da vrati cene osnovnih živtonih namirninica.

- Naš posao je da pozovemo narod i izađemo na ulicu, mislim da imamo izuzetno veliku podršku, možda veću nego ikada do sada kada smo imali proteste. Nezadovoljstvo je veliko i tu govorimo i o zaposlenima i o penzionerima, nezaposlenima, mladima koji nemaju budćnost u ovoj zemlji. Ovo je pitanje egzistencije i budućnosti svih građana Srbije a ne ove ili one političke opcije ili ovog ili onog ubeđenja - kaže Orobvić.

Nezadovoljni su i u Sindikatu Nezavisnost, a prema rečima predsednika tog sindikata Branislava Čanka nezadovoljstvo postoji ne samo među radnicima, već i među sve brojnijima na Birou za nezaposlene. Čanak kaže da će protesti postati masovni kada zahtevi budu jasno postavljeni.

Na pitanje zašto već dugo nema masovnih protesta u Srbiji Čanak ukazuje na razjedinjenost sindikata, a Orbović na apatiju i nepoverenje građana.

Situaciju, međutim, dodatno otežava i odsustvo koordiniranih masovnih protesta i solidarnosti, ocenjuje profesor Fakulteta političkih nauka i stručnjak za oblast sindikalnog organizovanja Zoran Stojiljković.

- Kriza užasno disciplinujuće deluje na zaposlene i stvara strah od gubtika posla. I to je kombinovano sa jednom fluidnom svešću koja s jedne strane ne prepoznaje jasne krivce, nije vam krvi ni vaš vlasnik niti politički komesar na čelu javnog preduzeća niti samo vlada nego i kriza, međunarodna zajednica i šta god. A uz to treba dodati ionako slabu solidarnost - kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska pad standarda sindikati protesti Srbija demonstracije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana