Tekst objavljen: 21.05.2013 10:10        


Udruživanjem Atlantik grupe, MK grupe, Agrokora, Nektara i Podravke dobila bi se snažna kompanija, čiji bi godišnji prihod iznosio oko sedam milijardi evra, ocenio je Miodrag Kostić, predsednik MK grupe.

Hrvatima se sviđa Kostićev plan o balkanskom džinu

Zasad jedina reakcija na ovu ideju stigla je iz Agrokora, odakle poručuju da je Kostićeva ideja odlično strateško razmišljanje.

- To je nešto o čemu je Agrokor uvek govorio, iako ne konkretno za pomenute kompanije. To je jedini ispravni put razvoja regionalnih kompanija i suprotstavljanja multinacionalnoj konkurenciji - navode u Agrokoru.

Ekonomisti se slažu da je povezivanje regionalnih igrača jedini način da ove kompanije izdrže konkurenciju velikih svetskih kompanija na evropskom tržištu.

- Sve naše firme, čak i one najveće, patuljci su za velike multinacionalne kompanije i ne verujem da je ideja da se kroz spajanje probiju barijere na regionalnom tržištu, nego da ono što je najbolje u regionu proba da nastupi na evropskom tržištu - kaže ekonomista Aleksandar Stevanović.

Broker Nenad Gujaničić kaže da je ukrupnjavanje kapitala dobar način da kompanije iz regiona ojačaju u odnosu na globalnu konkurenciju, ali smatra da je takvo spajanje u praksi teško izvodljivo.

- Način na koji su te firme rasle mogao bi biti problem u budućoj fuziji, pri čemu neki od tih holdinga objedinjuju kompanije s raznorodnim delatnostima - kaže Gujaničić.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
atlantik nektar podravka Agrokor MK grupa najveće kompanije Hrvatska Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana