Tekst objavljen: 18.07.2013 9:30        


Šest hrvatskih banaka koje po prvostepenoj presudi suda u Zagrebu moraju da izmene ugovore o kreditima u "švajcarcima", lobiraju na sve strane da konačna odluka bude drugačija. Organizovan je i tajni sastanak sa premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom finansija Slavkom Linićem.

Hrvatska: Banke uzvraćaju niskim udarcima

Članovi udruženja Franak, koji su pokrenuli sudsku tužbu, tvrde da je reč o pritiscima i lobiranju kod izvršne vlasti.

Iako je sudija koji je presudio na prvostepenskom suđenju na Visokom trgovinskom sudu u Zagrebu preporučio bankama da se nagode sa štedišama, to se nije dogodilo. Sve su banke uložile žalbe, a ako izgube na daljim suđenjima imaće astronomske troškove. Štediše su najavile i individualne tužbe.
Štediše koji imaju kredite u "švajcarcima" kažu da se zaobilaznim putem želi uticati na sud, a da ima i ucena. Banke, iako se javno ne izjašnjavaju, sve više šire tvrdnje da Hrvatska postaje nestabilna zemlja i da je na delu pravna i finansijska nesigurnost.

Banke najavljuju i zaoštravanje kreditnih uslova ako izgube sudski postupak, jer bi štedišama morale da vrate milionske iznose na ime preplaćenih kamata.

Tako, mnoge banke koje deluju u Hrvatskoj, a u inostranom su vlasništvu, najavljuju da će nove kredite davati u kunama, ali sa znatno većom kamatom nego do sada.

Navodno su banke zapretile i vladi da neće odobravati nove kredite državi, bez kojih je nemoguće održavati budžet. Ako se to dogodi Hrvatska će se zaduživati u inostranstvu, ali je pitanje sa kakvim kamatama i pod kojim uslovima.

Javnost zasad ne zna kakav su dogovor banke postigle sa vladom, a štediše se boje da će krajnji račun opet na neki način doći na njihovu adresu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti u švajcarcima krediti tužba sud presuda banka banke Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana