Tekst objavljen: 07.04.2013 10:00        


Sa sve skorijim ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju nameće se i pitanje kako će se ubuduće sa njima trgovati, odnosno da li mogu ili ne da zadrže neke ranije povlastice koje su imali po CEFTA sporazumu. Ovo pitanje posebno je značajno za njihovu jedinu fabriku cigareta u Rovinju .

Hrvatska bitka za privilegije na tržištu Srbije

Glavni kamen spoticanja u dosadašnjim pregovorima je to što EK za Hrvatsku traži uvođenje kvote u iznosu od 1.625 tona godišnje (25 tona bez ikakve carine i 1.600 tona po carini od 15 odsto).

Do sada ova argumentacija nije imala pozitivne reakcije, jer EK smatra da ne dolazi do promena na tržištu, da će iz Hrvatske ulaziti iste količine cigareta i po istoj carini, kao i svih prethodnih godina, a da Srbija dobija mnogo više time što će automatski imati povoljniji pristup hrvatskom tržištunego što ga je imala po CEFTA sporazumu.
Time bi se, kako EU tvrdi, omogućilo nesmetano funkcionisanje „tradicionalnih trgovinskih tokova” između Hrvatske i Srbije u oblasti cigareta nakon ulaska Hrvatske u EU, 1.jula ove godine.

Regularna carinska stopa prilikom izvoza cigareta iz EU u Srbiju je, inače, 57,6 odsto što je mnogo više od predloga EK.

Bojana Todorović, pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine, koja je član tima za ove pregovore kaže da naša strana na ovakav predlog ne može da pristane.

– Na svim sastancima sa EK izneli smo da je naša duvanska industrija od velikog značaja za Srbiju i da upravo s ulaskom Hrvatske u EU, ona očekuje da se prevaziđu necarinske barijere koje su dugi niz godina ograničavale pristup hrvatskom tržištu. U tom smislu teško možemo da pristanemo na kvotu, jer upravo srpska industrija sada očekuje da se pogoršavanjem uslova poslovanja za hrvatsku kompaniju, kompenzuju gubici koji su nastali za naše kompanije u ranijem periodu na tržištu Hrvatske – kaže pomoćnica ministra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska unija EU trgovina Srbija Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana