Tekst objavljen: 21.03.2013 7:24        


Narodna banka Srbije još radi na rešenju za otplatu stambenih kredita u švajcarskim francima, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković i navodi da se traži predlog prihvatljiv za sve.

I bankari i dužnici spremili rešenje za švajcarac

Guverner NBS priznaje da se rešenje za otplatu kredita u švajcarskim francima čeka duže nego što je i sama planiranala, ali, navodi, da za to ima više argumenata - pre svih da niko ne bude oštećen.

Stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo da se pravi razlika između onih koji su se zadužili u francima u odnosu na dužnike u drugim valutama. - Najpravednije bi bilo da se građanima ponudi neki period mirovanja kredita kada bi oni mogli da se snađu i dovedu svoje kućne prihode na nivo koji su imali pre krize i da tako kasnije nastave otplatu kredita bez obzira na to u kojoj valuti je kredit - kaže Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala Kamatica.
U Udruženju građana koji su uzeli kredite u francima navode da sada duguju više nego pre pet godina kada su počeli da otplaćuju rate i predlažu svoje rešenje.

Dejan Gavrilović iz Udruženja građana Efektiva kaže da je njihov predlog da se svi krediti u švajcarskim farncima preimenuju u kredite u evrima.

- Od trenutka kada su isplaćeni po kursu na dan koji je važio u trenutku isplate kredita, da se pretvori u evre po kamatnim stopama koje su bili na kreditima u evrima u tom trenutku - kaže Gavrilović.

Za bankare rešenje već postoji - produženje roka otplate i opcija da se ne plaća ni kamata.

Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije predlaže da oni koji su ostali bez posla ne plaćaju ni kamatu, a ostali samo kamatu. - Drugim rečima, dobio bi se predah od dve ili tri godine i za to vreme bi se produžio rok otplate tog kredita - kaže Dugalić.

Iako je tri puta više dužnika u evrima nego u francima, veći problem sa otplatom kredita imaju oni koji su verovali švajcarskoj valuti. Svetske prognoze ipak idu njima na ruku, a glase da bi franak mogao da slabi sa jenjavanjem krize, a time bi i rate bile manje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Зоран 21.03.2013 8:18

    Мислим да треба направити разлику између грађана који су узели кредите у францима зато што је то био њихов избор и оних који су узели кредите у францима јер су једино на тај начин били платежно способни, обзиром да се за исту висину месечног ануитета добијало више новаца "на руке" па сте тако могли да решите своје стамбено питање, наравно, под условом да нису купили стан од 250 квадрата.
    Осим тога, тзреба имати у виду чињеницу да је држава бранећи курс евра трошила новац свих пореских обвезника па и оних који су се задужили у францима. Није се први пут чуло мишљење да би евро већ одавно вредео 160 динара да држава није бранила курс и на тај начин помагала евро дужницима.

  2. User image
    Jasmina 21.03.2013 12:29

    Kada će to onda konačno da se desi?

  3. User image
    LJILJANA TB 29.03.2013 15:36

    Hajde vise nesto pozitivno da se desi u ovoj drzavi, ostacemo bez kuca mi koji smo uzeli stambene kredite u francima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija klijenti banke klijent banke otplata kredita kašnjenje u otplati krediti u švajcarcima krediti kredit banka banke guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana