Tekst objavljen: 06.08.2013 9:00        


Tokom vrelih letnjih dana mnogi stanovnici prestonice koriste svoje godišnje odmore da pobegnu sa asfalta na neku od atraktivnih destinacija u inostranstvu. Kada se vrate sa letovanja, ostaju uspomene i pokoji novčić da zvecka u novčaniku. Šta uraditi, zadržati ih do naredne sezone ili ih se ,,otarasiti“?

I to je moguće: Menjačnice evro plaćaju 70 dinara

Razmena deviza između Narodne banke Srbije i banaka odvija se isključivo uz korišćenje papirnih novčanica, pa samim tim ni menjačnice koje su uključene u ovaj sistem ne otkupljuju kovani novac stranih valuta, jer nije u opticaju.

Izgleda da ipak ima izuzetaka od pravila. Ukoliko se uputite u neku od menjačnica, a ima ih na svakom ćošku, verovatno ćete dobiti odgovor da ne primaju novčiće strane valute, jer nemaju interes da se zatrpavaju kovanicama koje nikom nisu potrebne.

Ali uz malo upornosti i ,,sreće“, možete naći i one u kojima će vam ,,izaći u susret“ i otkupiti zaostalu sitninu.

Naime, u ovakvim situacijama važi poseban kurs, od 50 do 70 dinara za evro u metalu. Račun se ne izdaje upravo zbog toga što se zamena vrši po specijalnom, a ne po tekućem kursu.

Za desetak evra se dobije oko 700 dinara, umesto realne vrednosti od 1.130 dinara, dakle skoro upola manje.

Očigledno je da vlasnici menjačnica i zaposleni u njima ipak imaju ličnu korist od "metala koji niko neće“, jer na ovaj način prikupljaju novac koji će potrošiti na letovanju u inostranstvu.

Dok građani pokušavaju da se oslobode sitnine koja im je zaostala u novčaniku, drugi su pak našli načina da taj isti novac, otkupljujući ga po znatno nižem kursu koji samovoljno određuju, iskoriste za svoje potrebe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kovanice dinar evro kursna lista nbs devizni kurs menjačnice menjačnica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana