Tekst objavljen: 01.08.2013 15:00        


U Švajcarskoj je završeno posljednje prikupljanje potpisa za incijativu da svaki odrasli stanovnik te države, bez obzira na to da li ima posao ili ne, mesečno dobija univerzalni dohodak u iznosu 2.500 franaka (2.029 evra).

Inicijativa: Svakom Švajcarcu mesečno 2.029 evra

Tako uspešna nije bila još nijedna inicijativa u Švajcarskoj, pošto je od aprila prošle godine, kada je počelo sakupljanje potpisa za nju, podršku dalo više od 130.000 ljudi.

Inače, Švajcarska se svrstava među države u kojima su se u poslednjih 20 godina socijalne nejednakosti najviše povećale. To potvrđuju statistike OECD-a, prema kojima u toj državi sa osam miliona stanovnika živi desetina svih milijadera na svetu, a tri odsto njenih poreskih obveznika poseduje u vlasništvu imovinu veću nego svih ostalih 97 odsto.
Univerzalni dohodak bi celom stanovništvu Švajcarske omogućio život dostojan čoveka, napisano je u tekstu inicajative, koja predviđa da univerzalni dohodak za odraslog stanovnika iznosi 2.500 franaka, a za svako dete četvrtinu te svote.

Prema toj inicijativi, onaj ko danas zarađuje 5.000 franaka u budućnosti bi dobijao 2.500 franaka univerzalnog dohotka i 2.500 franaka plate.

Pitanje kako bi finansirali taj dohodak ostaje još otvoreno, jer računica kaže da bi za njega bilo potrebno oko 200 milijardi franaka godišnje. Delom bi ga finansirali iz svote koja bi se uštedela kod socijalnih transfera, a delom iz poreza potrošača.

Inicijativu podržavaju i švajcarski sindikati, koji smatraju da bi s univerzalnim dohotkom ojačali položaj zaposlenih koji bi svoje radno mesto birali s manje ekonomskog pritiska. U isto vreme poslodavci bi bili prisiljeni da više plaćaju dosad slabo plaćene poslove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarci švajcarska plata zarada standard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana