Tekst objavljen: 12.03.2013 9:50        


Iz Srbije se kroz nelegalne finansijske tokove godišnje odlije u inostrastvo preko pet milijardi dolara, odnosno polovina godišnjeg budžeta, što našu zemlju stavlja na visoko 16. mesto u svetu po ilegalnom iznošenju novca.

Iz Srbije godišnje "ispari" preko pet mlrd. dolara

Reč je o parama koje nisu zarađene samo klasičnim kriminalom, već i kroz korupciju i utaju poreza, podaci su američke organizacije „Global Financial Integrity“ (GFI), koja prati nelegalne tokove novca svih zemalja sveta.

Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara Srbije, upozorava da je pet milijardi dolara koliko se godišnje nelegalno iznese iz Srbije u stvari polovina godišnjeg budžeta, odnosno gotovo stoprocentno godišnje zaduživanje u inostranstvu.
Na prvom mestu, od ukupno 143 zemlje nalazi se Kina sa prosečno iznetih 274,17 milijardi dolara godišnje, dok je Srbija zauzela „zavidno“ 16. mesto sa prosekom od 5,144 milijarde dolara godišnje, odnosno preko 51 milijarde dolara za posmatrani period.

Međutim, kako GFI u svojim izveštajima prati samo tokove novca preko bankovnih računa, a ne vrši procenu koliko je para iz neke zemlje izneto u gotovini, sledi da je ukupna suma iznetih sredstava daleko viša od objavljene.

Podaci ove organizacije iz Vašingtona pokazuju da je Srbija u vrhu liste, jer se preko pet odsto BDP odlije u inostranstvo kroz nelegalne finansijske tokove. Pored Srbije, oko tri odsto BDP imaju još i Malezija, Filipini i Ujedinjeni Arapski Emirati. Nelagalni finaniski tokovi Kine su oko dva odsto BDP, kao i u Meksiku i Saudijskoj Arabiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomija korupcija utaja novca pranje novca Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana