Tekst objavljen: 27.02.2013 8:30        


Građani čija je imovina u zemlji i inostranstvu vrednija od 350.000 evra moraće poreznike detaljno da informišu o svemu što poseduju. Moraju da saopšte koliko u kući imaju keša, vrednih slika i drugih dragocenosti.

Jedan jedini poreznik čuva tajne srpskih bogataša

Ivan Simič, v.d. direktora Poreske uprave, tvrdi da ti podaci predstavljaju službenu tajnu i da nema mogućnosti da ikada budu zloupotrebljeni.

Kako objašnjava Ivan Simič, direktor Poreske uprave, prijem ovih prijava obavljao je posebno zadužen radnik pisarnice i tvrdi da se u čitavom postupku poštuje načelo službene tajne. - Primljene prijave se nakon evidentiranja privremeno odlažu u posebnu prostoriju koja je van domašaja drugih lica. Pristup pristiglim prijavama ima samo službenik koji je ovlašćen da prima i vrši obradu informativnih poreskih prijava - objašnjava Simič.
Imućni građani će na ovaj način poreskim organima dati puni uvid u imovinu koju poseduju, uključujući i vrednosti koje drže u svojim domovima, poput gotovine, vrednijih umetničkih dela, nakita i slično, zbog čega mnogi od njih već postavljaju pitanje - ko sve može imati uvid u ove podatke.

Na spisku imovinskih podataka koje srpski “bogataši” treba da dostave jesu i informacije o kućama i stanovima, zemljištu, garažama, bazenima, automobilima, jahtama i avionima. Prijavljuju se i akcije, odnosno udeli u firmama, kao i visina štednih uloga u bankama u zemlji i inostranstvu zajedno sa brojem računa.

Posebna kolona rezervisana je za keš u devizama i dinarima, dok se u rubriku “druga imovinska prava” upisuju najrazličitije licence i autorska prava, registrovani patenti ili žigovi, kao i pokretna imovina nad pokretnim dobrima čija pojedinačna vrednost prelazi 100.000 dinara.

Poseban deo poreske prijave posvećen je imovini povezanih lica - supružnika, roditelja, dece, usvojenika i usvojilaca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
utaja poreza plaćanje poreza Srbija tajkuni bogataši ivan simič poreznici porez plaćanje poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana