Tekst objavljen: 31.07.2013 14:10        


Američka privreda u julu je porasla za oko tri posto, ali samo zahvaljujući drugačijem računanju bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji sada obuhvata i umetnost i “kreativna dela”, a ne više jedino promet ostvaren njihovom prodajom.

Kad Lejdi Gaga uđe u studio raste BDP Amerike

Na prvi pogled bi se moglo pomisliti da se radi o čudu, konstatuje Dojče vele, a zatim ukazuje na primer pop-kraljice Lejdi Gage, koja je širom sveta prodala oko 90 miliona ploča i zarađenim novcem znatno doprinela porastu americkog BDP-a.

Ekonomisti objašnjavaju da je sada i samo razmišljanje o tekstu i muzici za novu pesmu deo procesa koji predstavlja “stvaranje nove vrednosti”, pa će on, pojednostavljeno govoreći, predstavljati investiciju, odnosno ulaganje u karijeru, i ubuduće će biti sastavni deo BDP-a, baš kao i svaka druga investicija u SAD-u.

- Ubuduće će na rast BDP-a uticati čak i neobjavljene pesme. Svaki put kad Lejdi Gaga uđe u tonski studio, to bi moglo uticati na stopu rasta nacionalnog BDP-a - ističe Dojče vele.

Iz odelenja za ekonomsku analizu (Bureau of Economic Analysis), koji je u Vašingtonu zadužen za izračunavanje američkog BDP-a, navode da će novi način obračunavanja važiti i za knjige i filmove, kao i za svaki proces istraživanja i razvoja.

Do sada se, na primer, kod iPada uvažavao samo promet ostvaren prodajom Eplovog proizvoda, a ubuduće će u BDP-u biti uvaženi celokupni troškovi razvoja tog tableta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lejdi gaga BDP rast BDP-a Amerika sjedinjene američke države SAD ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana