Tekst objavljen: 29.03.2013 14:10        


Kipar ne namerava da napusti evrozonu, izjavio je kiparski predsednik Nikos Anastasijades i dao građanima garancije da je kriza obuzdana posle sklapanja sporazuma o uzimanju novčane pomoći od EU.

Kipar: Kriza je obuzdana, ostajemo u evrozoni

- Ne nameravamo da napustimo zonu evra. Nećemo eksperimentisati sa budućnošću svoje zemlje ni na koji način - rekao je Anastasijades.

Banke na Kipru nastavile su danas sa normalnim radom, od 8:30 do 13:00 po lokalnom vremenu, nakon što su juče u podne otvorene posle gotovo dvonedeljne pauze zbog straha oko odliva depozita. Strpljivi Kiprani su juče formirali redove ispred banaka, a neki od njih nisu podizali ušteđevinu već su, naprotiv, polagali novac na račune, uprkos strahovanjima vlasti da će doći do masovnog odliva sredstava.
Ograničenja, koja uključuju dnevni limit za podizanje novca od 300 evra i granicu od 1.000 evra za one koje putuju u inostranstvo, trebalo je da potraju nedelju dana, ali je centralna banka saopštila da će nivo podizanja novca postepeno biti povećavan, zavisno od rekacije vlasnika računa.

Kiparski ministar spoljnih poslova Joanisa Kasulidesa poručuje da bi stroga kontrola kapitala, koju su kiparske banke uvele na zahtev međunarodnih kreditora, mogla biti ukinuta za mesec dana.

Prema podacima centralne banke Kipra, dosta novca već je napustilo ostrvo elektronskim putem pre uvođenja kriznih mera.

Štediše iz drugih zemalja evrozone povukle su 18 odsto svojih depozita, a ukupna količina depozita u privatnom sektoru opala je u februaru za 2,2 odsto, na 46,6 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nikos Anastasijades Kipar banke kriza evrozona zona evra podizanje novca ekonomska kriza dužnička kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana