Tekst objavljen: 28.09.2012 9:06        


Od Jorgovanke Tabaković, novog guvernera Narodne banke, mnogo se očekuje. Da smiri kurs, obuzda inflaciju, dužnicima smanji rate za kredite, štedišama poveća kamate, ali istovremeno da pojeftini zajmove privredi. Mnogi od ovih ciljeva su potpuno kontradiktorni i jedni s drugim ne idu.

Ko je Tabakovićevoj vezao ruke u vođenju NBS?

Može li, u ovim okolnostima, novi guverner da unese novine u zgradu u Ulici kralja Petra i promeni kurs vođenja monetarne politike ako su joj na raspolaganju isti stari instrumenti za njeno vođenje?

- Očekivanja od guvernera u Srbiji su vrlo često prevelika, a instrumenti za vođenje monetarne politike su ograničeni, što može da bude razlog za relativno česte smene guvernera - rekao je Milojko Arsić, urednik Kvartalnog monitora.

Arsiću se čini da će Tabakovićka voditi politiku kontinuiteta i da krupnih zaokreta u odnosu na njenog prethodnika Dejana Šoškića neće biti.

Šta je to što svakom srpskom guverneru vezuje ruke? Srbija se nalazi u specifičnoj poziciji – već decenijama u našoj zemlji postoji dvovalutni sistem, a oko 70 odsto novčane mase i kredita je u evrima.

- U takvoj situaciji guverner stalno hoda na ivici noža - smatra Boško Živković, profesor Ekonomskog fakulteta.

On objašnjava zašto referentna kamatna stopa centralne banke, koja bi u teoriji trebalo da bude kao dirigentska palica za banke, na osnovu koje pojeftinjuju i poskupljuju krediti u našoj zemlji ima ograničen uticaj. Jer, referentna kamata se odnosi na kredite u dinarima, a 70 odsto novčane mase je u evrima. Zato je taj kanal između kamate centralne banke i ponude i tražnje za novcem u Srbiji začepljen.



Šta bi se, na primer, desilo ako bi guverner u Srbiji smanjio kamatnu stopu i tako relaksirao monetarnu politiku, što se sudeći prema ekonomskim udžbenicima, preduzima u cilju podsticanja privrednog oporavka.

- To bi povećalo količinu dinara na tržištu, izvršilo pritisak na kurs, što bi se zatim prelilo i na cene. Šta se dalje dešava gledali smo nebrojano puta. Zbog slabljenja dinara kreće pritisak od dužnika prema centralnoj banci. To su vrlo snažne lobističke grupe kojima slabljenje dinara ne odgovara, jer su njihove obaveze u evrima. Njima odgovara jak dinar, a to izaziva ozbiljne makroekonomske posledice, jer stimuliše uvoz, utiče na gašenje domaće proizvodnje, destimuliše izvoznike i štediše – objašnjavao je Živković.

Problem je što se u dvovalutnom sistemu krizni procesi veoma brzo razvijaju, dodaje. Jer, kada dinar, na primer slabi, svako želi da ga se što pre reši i pobegne u čvrstu valutu. To, međutim, izaziva sledeće posledice: evro je na tržištu sve traženiji, što podiže njegovu cenu dok se masa dinara povećava, što opet posledično ubrzava inflaciju.

Šta bi se, sa druge strane, dogodilo ukoliko bi NBS u uslovima relativno visoke inflacije naglo podigla referentnu kamatnu stopu. To bi, prema mišljenju profesora Živkovića, za posledicu imalo smanjenu kreditnu aktivnost, što bi opet uticalo na smanjenje stope ekonomskog rasta.

- To pokazuje da male greške u vođenju monetarne politike imaju velike posledice – kaže on.



Problem je što ne postoji nijedna knjiga koju srpski guverner može da pročita, a iz koje će da nauči kako se vodi monetarna politika u dvovalutnom sistemu.

- Za velike svetske istraživače ta tema nije interesantna i oni se time nisu bavili - kaže Živković. Ne postoje ni naučni radovi na tu temu, pa je pozicija prvog čoveka Narodne banke prilično delikatna, jer te stvari mora da uči u hodu, a potezi koje preduzima utiču na ceo ekonomski sistem i male greške se skupo plaćaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    zoran poreski obveznik 23.01.2015 12:10

    ko je god bio guverner prica istu pricu i vise nevidi obicnog gradjanina ,naravno sa 650hiljada plate covek se pomami, medjutim hteo sam da kazem sto svi znamo u Srbiji da jedna Makedonija i BiH IMAJU fiksni kurs i kod njih narodu ne valja privreda ne valja , u Srbiji cveta? u Poljskoj centralna baka je stranim bankam zacrtala plan rada pa koja hoce nek radi po tom planu koja nece nemora, a u Srbiji sve strane banke i guverner trljaju ruke jer znaju da ce se brzo obogatiti, to je nazalost jedna jadna Srbija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kurs evra Jorbovanka Tabaković guverner Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana