Tekst objavljen: 08.01.2013 9:46        


Većini je i redovna plata pusti san, a o trinaestoj i ne razmišljaju. Nagradna, dodatna plata, uoči novogodišnjih praznika u Srbiji je danas prava retkost. Među srećnicima su poneki zaposleni u stranim kompanijama, finansijskom i energetskom sektoru, konsultanti i menadžeri.

Ko se u Srbiji ovih dana obradovao 13. plati

Od onih koji primaju 13. platu najviše je zaposlenih u privatnim stranim firmama. Nakon njih, ovu beneficiju najčešće su imali zaposleni u privatnim domaćim preduzećima, zatim u javnoj i lokalnoj upravi, dok ispitanici zaposleni u zadrugama nisu primali 13. platu.

- Sve je manje preduzeća koja isplaćuju 13. platu - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca. - Naše poslednje istraživanje je pokazalo da ih je manje od jedan odsto. Reč je o stabilnim kompanijama, pretežnim izvoznicima. Verovatno toga ima i u lokalnim javnim preduzećima, iako su u dugovima do guše. Ove godine će biti nategnuto i u finansijskom sektoru. Osiguravajuća društva dele bonuse, ali reda veličine od 5.000 do 10.000 dinara. Firme u Srbiji nisu ni stimulisane da daju 13. platu, jer je ona oporezovana kao i svaka druga. U mnogim zemljama ta isplata se tretira kao bonus i oslobođena je poreza i doprinosa.
Uplaćuju je firme koje ni tokom godine ne štede na bonusima. Na kraju svakog kvartala povećaju plate, ukoliko je poslovanje bilo uspešno.

Tokom ove godine mart je tako doneo veći prosek zaposlenima u eksploataciji uglja, duvandžijama, bankarami, naučnicima, informatičarima, menadžerima i - udruženjima.

U junu su, ako je suditi po prosečnim zaradama, nagradu dobili još jednom duvandžije, bankari, angažovani u naučnoistraživačkom razvoju, i opet - udruženja. U septembru su bonusi utanjili, nešto veće zarde su bile u uslužnim delatnostima u rudarstvu, programerima i konsultantima.

Među retkim preduzećima koja su ove godine zaradila i za 13. platu su - kladionice. One najuspešnije dele i po hiljadu evra stimulacije.

- Direktor je prošle nedelje podelio bonuse - kaže S. D., radnik jedne beogradske kladionice. - U rasponu su od 500 do 1.000 evra. Ja sam dobio hiljadu, što je više za četvrtinu od moje uobičajene plate. To je nagrada za učinak, ali i podstrek da sledeće godine budemo još bolji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaposleni radnici kompanije preduzeća Srbija 13. plata zarade plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana