Tekst objavljen: 21.01.2013 9:11        


Iako se poslednjih godina dosta govori o konsolidaciji tržišta trgovine u regionu, ona još nije uzela maha i čini se da su vellika dešavanja tek pred nama. Vodeći igrači uglavnom drže svoje pozicije, a diskonti napreduju polako ali sigurno u osvajanju tržišta.

Ko zavlada Srbijom vladaće čitavim regionom (DiMedici/ CC-BY-SA 3.0/ Wikimedia Commons)

Prema analizi BMI-a (Business Monitor International), kad se uporede tri tržišta u napšem regionu, daleko najveći potencijal ima Srbija.

Ono što bi svakako trebalo da uznemiri igrače na srpskom tržištu je najavljeno otvaranje prvih Lidlovih prodavnica. Taj diskont je u Hrvatskoj ostvario snažan rast tokom poslednjih pet godina, a ocene da takav koncept trgovine neće proći na hrvatskom tržištu pokazale su se netačnim. Lidlovoj ekspanziji u korist je išla i kriza.
Razlog je jednostavan: tržište Srbije još nije razvijeno, a u dobrom delu zemlje još preovladavaju mali dućani. Gledano u dolarima, srpsko tržište tokom 2012. godine bilo je teško 70,6 milijardi, dok se do 2016. godine očekuje rast na više od 105 milijardi dolara. Prevedeno u procente, govorimo o rastu od 50 odsto.

Poređenja radi, promet na tržištu Slovenije rašće 15,5 odsto u naredne tri godine (sa 23,9 milijardi dolara na 27,6 milijardi), dok će Hrvatska rasti samo 8,3 odsto (sa 15,5 na 16,8 milijardi dolara).

- Veliki inostrani trgovački lanci narednih godina biće usmereni na tržišta Rusije, Turske i Poljske, a jedino regionalno zanimljivo tržište im je Srbija. Čak i zajedno gledano, tržišta Slovenije i Hrvatske su premala, a trgovac koji zavlada tržištem Srbije vladaće celim regionom - zaključuje konsultant Drago Munjiza, vlasnik firme Jakov Viktor.

Najveći igrač na srpskom tržištu je Deleze, koji je pre dve godine kupio lanac Maksi od Delta holdinga u vlasništvu Miroslava Miškovića. Prihod njegove firme Maksi u 2011. godini u Srbiji je bio blizu 700 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
region Srbija trgovinski lanci trgovinski lanac kupovina trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana