Tekst objavljen: 04.03.2013 12:30        


Poslednje dve godine gotovo da ne postoji zvanični uvoz tekstilne odeće iz Kine, a sve to zbog reketa koji sprovode neki carinski službenici koji prihvataju novac za svoje angažovanje, piše u anonimnom pismu koje je stiglo na adrese nekoliko državnih organa i u kome se detaljno opisuje način funkcionisanja nezakonitog uvoza robe iz Kine.

Kriminal se krije iza uvoza robe iz Kine u Srbiju

- Vrlo dobrom organizacijom svih aktera umešanih u ovaj posao, ako to tako možemo da nazovemo, svaki učesnik uzima svoj deo kolača. U ovaj kriminal upleteni su transporteri, špedicije, carinske službe na graničnim prelazima, carinici na konačnom carinjenju, određeni sektori i službe - navodi se u pismu.

U pismu su dalje optuženi i transporteri. Oni su ti koji znaju šta voze u kontejneru ali i da li prijavljena roba ima lažne papire. - Transporteri menjaju papire na granici, originale bacaju, a lažne prikazuju našoj carini - piše u dokumentu. U pismu se navode i imena špedicija koje učestvuju u nezakonitim radnjama i objašnjava kako su baš one izabrane za ovaj posao.
Detaljno je opisana i uloga svake od pomenutih karika u lancu nezakonitih poslova, pa se tako tvrdi da je takozvani Peti sektor Uprave carine, koji je zadužen za suzbijanje krijumčarenja, carinskim istragama i obaveštajnim poslovima, kontrolom zakonitosti u radu unutrašnjih jedinica carine, najodgovorniji i snose najveću krivicu

- Granična služba je prva stanica na ulazu u Srbiju gde roba može da bude pregledana. Dokumenta koja im se prilažu na granici (faktura, paking lista...) po pravilu nemaju nikakvu vezu sa robom koja se nalazi u kontejneru... Carinici bez pregleda propuštaju kamione i to dobro naplaćuju - piše u dopisu.

U njemu kome se skreće pažnja i na odgovornost Nadzorne službe.

- Ona je ta koja odobrava smeštaj robe u carinski nadzor špeditera i to pošto je utvrdila da je sa robom sve u redu. Međutim, pismeni zapisnik o pregledanoj robi daje se, po pravilu, na kraju radne smene, nešto pre 19 časova. Na taj način pripadnici ove službe štite sebe, odnosno imaju sigurnost da je roba koja je istovarena u magacin već odavno kod korisnika, odnosno Kineza - navodi se u pismu.

1 komentar

  1. User image
    rdjr 04.03.2013 12:57

    ima tu istine.prvo drzava mora doneti zakon da mali trgovci odnosno str moze uvoziti tekstil iz kine i turske direktno a ne preko posrednika.prvo u startu bi i njima malim str bi bilo i lakse i povoljnije kada bi mogli dobijati dozvole za uvoz robe.avionski transport jat,trenutna cena je previsoka za kargo iz turske.i sam jat bi trebao da se upita zasto svi beze od njihovih usluga i prevoza i transporta.monopol je svuda,i nista to nije od juce.pucaju mali privrednici u svakom sistemu,a jedino se od njih jos koji dinar naplati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
uvoz Srbija kina tekstilci ekonomija carina carine carinska kontrola kriminal šverc

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana