Tekst objavljen: 09.07.2013 15:30        


Strane banke i dalje su u Srbiji, ali statistike pokazuju da im sve manje novca stiže iz inostranstva. Domaća tržišta doživljavaju šok. Finansiranje, koje nikad nije predstavljalo problem, sad ne postoji.

Kriza pogodila i bankarski sektor Srbije

Gotovo sva nabavka kapitala dotad je išla preko matičnih banaka. Kćerke su ostale na cedilu. Jedino rešenje koje su imale bili su depoziti. Ali kako ih privući? Pa podizanjem kamata na štednju.

Ipak, posledica je bila i rast kamata na kredite. Banke su tada zatvorile slavine i počele kredite davati na cevčicu.

Oprez je glavna reč koja opisuje stanje u ovom sektoru. Srpski bankari su svesni da je sve manje kvalitetnih klijenata, te zbog toga teže i odobravaju kredite. - Jednostavno, ranije su banke bile spremnije da finansiraju bilo kakve projekte, a sada nakon krize, svi mi, pa i mi bankari, smo naučili da pogledamo da li je projekat isplativ, da li on ima ekonomskog smisla, da li su nosioci projekta ljudi koji znaju svoj posao i tek kad se ispune ti kriterijumi, onda dajemo novac - pojasnio je Carić.
Potrošnja se smanjila. Građani, kompanije i države upali su u probleme. Ekonomski rast zamijenila je recesija.

Sve je bilo lakše pre 2008 godine. Danas o krizi u bankarskom sektoru u Srbiji svedoče i zatvaranja Nove Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, ali i prodaja belgijske KBC banke.

Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala Kamatica, kaže da su "sve banke sa stranim vlasnicima odnosno sa centralama u Evropi smanjile izloženost i davanje kredita u Srbiji, jer su više novca koristile u svojim maticama odnosno u zemljama odakle potiču".

Bankari tvrde da za njihovo poslovanje to nije presudno.

- Erste banka je banka koja poseduje licencu u Srbiji i mi smo srpska banka. Pre svega baziramo naše poslovanje na domaćim izvorima kapitala, naravno da imamo izvore kapitala koji stižu iz inostranstva ali su procentualno oni mnogo manji od domaćih - rekao je Slavko Carić, predsednik IO Erste Bank a.d. Novi Sad.

Bankari tvrde da se kamatne stope nisu promenile i da je u konačnom ishodu svejedno da li ste kredit uzeli pre krize ili danas. Njima je možda svejedno ali građanima definitivno nije.

Bankarski bum u Srbiji kao i u ostatku regija stvar je prošlosti. I kako kažu analitičari teško da će se ponoviti. I bankari i građani naučili su svoju lekciju, a međusobno poverenje teško da će se opet vratiti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija banke banka bankarski sektor bankarsko tržište ekonomska kriza kamatica dušan uzelac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana