Tekst objavljen: 19.12.2012 9:32        


Među 10 najvećih srpskih kompanija, mereno veličinom poslovnih prihoda, čak ih je pet iz Vojvodine, navodi se u publikaciji „Top 500” koju su objavili nedeljnik NIN, Hipo Alpe Adrija banka i kompanija „Altis kapital”.

Lice i naličje najvećih srpskih kompanija

Međutim, kada se posmatra 100 najvećih kompanija u zemlji, učešće vojvođanskih firmi je upola slabije - tek ih je 24.

Među 10 najveći vojvođanskih kompanija je sedam onih koji posluju pozitivno, dok su tri gubitaši. Na listi najvećih preduzeća iz Vojvodine je i najveći gubitaš u zemlji, pančevačka hemijska industrija u restrukturiranju Petrohemija, sa prihodima od 36 milijardi, povećanim za 23,6 odsto u odnosu na 2010. godinu, ali uz čist gubitak od 11 milijardi dinara.
Najveća vojvođanska i srpska kompanija je NIS, sa poslovnim prihodima od 193 milijarde dinara u 2011. godini, uz rast prihoda u odnosu na godinu ranije od 13,5 odsto i čistu dobit vrednu 40 milijardi dinara. Slede ga Elektroprivreda Srbije, Telekom, Delta i Delez.

Koliko je moćna bila imperija nedavno uhapšenog najbogatijeg Srbina Miroslava Miškovića pokazuje podatak da su Delta i Delez (kupac Maksija) zajedno ostvarili profit od 217 milijardi dinara, dakle više od prvoplasiranog NIS-a.

Na šestom mestu je Srbijagas sa prihodima od 80 milijardi, rastom prihoda za 8,5 odsto i neto gubitkom od četiri milijarde dinara. Sledi u međuvremenu ugašeni "US stil”, a onda, od osmog do 10. mesta, još tri kompanije sa sedištem u Vojvodini.

Poljoprivredno-prehrambena grupacija Viktorija prihodovala je 58 milijardi, uz rast od 3,5 procenata i profit od 2,3 milijarde dinara, Merkator je imao prihode od 53 milijarde, povećane za 12,3 odsto, i dobit od dve milijarde dinara, dok je bačkopalanački proizvođač podova i tepiha Tarket, uz rast od 21,8 odsto, prihodovao 52 milijarde dinara a zaradio 4,5 milijarde

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
merkator Viktorija grupa srbijagas Delhaize delez Delta naftna industrija srbije Miroslav Mišković ekonomska kriza gubitaši najveće kompanije Srbija petrohemija tarket

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana