Zvanični kurs Evra za dan 04.12.20. :: 117.5802 rsd
Tekst objavljen: 07.05.2013 8:30        


Broj građana koji ne mogu redovno da servisiraju svoje obaveze prema bankama iz meseca u mesec pomalo raste. Koncem marta to je bilo 4,8 odsto ukupnih kredita. Prošle godine u decembru kašnjenje je u masi kredita bilo 4,6 odsto.

Lični bankrot spasava i dužnika i njegovu porodicu

Rast zajmova građana koji duže od 60 dana ne mogu da plate obaveze ne zabrinjava, ali činjenica da je 120.000 odobrenih kredita u docnji dužoj od 90 dana – a to je ukupno deset odsto kredita – govori o tome da se dugovi neuporedivo teže vraćaju nego pre nekoliko godina.

Broj nije alarmantan pa se kod nas o donošenju zakona o ličnom bankrotu još ne razmišlja, mada se Udruženje „Efektiva” priprema da pokrene inicijativu za njegovo donošenje.

Kada u banci procene da klijent ne može izmiriti obaveze u roku dužem od nekoliko meseci, pripreme se za korišćenje sredstava obezbeđenja kredita: aktivira se hipoteka ili pozivaju žiranti da namire obaveze umesto prvog dužnika.

Neki put ni to ne pomaže: predmet pod hipotekom ne može da se proda a žiranti nemaju da plate umesto glavnog dužnika.

U Srbiji ne postoji zakonska mogućnost prinudne naplate dugova građana niti trgovanje njihovim bankarskim kreditima. Oni se mogu samo kroz refinansiranje ustupiti drugoj banci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza dužnička kriza prezaduženost bankrot lični stečaj lični bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana