Tekst objavljen: 07.05.2013 8:30        


Broj građana koji ne mogu redovno da servisiraju svoje obaveze prema bankama iz meseca u mesec pomalo raste. Koncem marta to je bilo 4,8 odsto ukupnih kredita. Prošle godine u decembru kašnjenje je u masi kredita bilo 4,6 odsto.

Lični bankrot spasava i dužnika i njegovu porodicu

Rast zajmova građana koji duže od 60 dana ne mogu da plate obaveze ne zabrinjava, ali činjenica da je 120.000 odobrenih kredita u docnji dužoj od 90 dana – a to je ukupno deset odsto kredita – govori o tome da se dugovi neuporedivo teže vraćaju nego pre nekoliko godina.

Broj nije alarmantan pa se kod nas o donošenju zakona o ličnom bankrotu još ne razmišlja, mada se Udruženje „Efektiva” priprema da pokrene inicijativu za njegovo donošenje.

Kada u banci procene da klijent ne može izmiriti obaveze u roku dužem od nekoliko meseci, pripreme se za korišćenje sredstava obezbeđenja kredita: aktivira se hipoteka ili pozivaju žiranti da namire obaveze umesto prvog dužnika.

Neki put ni to ne pomaže: predmet pod hipotekom ne može da se proda a žiranti nemaju da plate umesto glavnog dužnika.

U Srbiji ne postoji zakonska mogućnost prinudne naplate dugova građana niti trgovanje njihovim bankarskim kreditima. Oni se mogu samo kroz refinansiranje ustupiti drugoj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza dužnička kriza prezaduženost bankrot lični stečaj lični bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana