Tekst objavljen: 18.07.2013 18:00        


Litvanija namerava da u proleće 2014. godine podnese Evropskoj komisiji (EK) zahtev za uvođenje evra, rekao je litvanski premijer, Aljgirdas Butkjavičjus, u intervjuu radiostanici Ziniu radijas.

Litvanija će podneti zahtev za ulazak u zonu evra

Po njegovom mišljenju, planovi da se uvede evro ne mogu da dožive fijasko, jer Litvanija ispunjava sve mastrihtske kriterijume.

Zemlja je obuzdala inflaciju i već dva meseca beleži deflaciju. Pored toga, budžet za sledeću godinu će poštovati finansijsku disciplinu, dodao je Butkjavičjus, a prenosi Itar tas.

Saglasno mastrihtskim kriterijumima, deficit budžeta ne sme da pređe tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a državni dug 60 odsto.

Prema budžetu za ovu godinu, deficit će biti 0,6 odsto. Obim državne zaduženosti na kraju 2012. godine bio je 41,2 odsto BDP, što je manje nego u većini zemalja Evropske unije.

Viljnus planira da pređe na evro 2015. godine. Litvanija je poslednja od baltičkih zemalja koja će uvesti zajedničku evropsku valutu. U evro zonu prva je ušla Estonija 2011. godine, a Letonija je dobila sve potrebne saglasnosti da uvede evro od 1. januara 2014. Litvanija će, u slučaju uspeha svog zahteva postati 19. članica zone evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
litvanija evrozona evro EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana