Tekst objavljen: 09.04.2013 13:31        


Makedonske vlasti naknadno uvode različite propise kojima ne dozvoljavaju uvoz brašna i pšenice iz Srbije, kršeći CEFTA sporazum. Samo industrija brašna po ovom osnovu beleži gubitak od tri miliona evra godišnje, a što je još gore, ovaj svojevrsni bojkot obuhvata sve veći broj proizvoda iz Srbije.

Makedonci krše CEFTA i izbegavaju srpsku robu

U Žitovojvodini, poslovnoj zajednici koja okuplja najveće mlinove u zemlji, kažu da ih ovakvi potezi makedonske vlade koštaju oko 600.000 evra mesečno.

Rasim Ljajić, ministar trgovine, kaže da je Vlada uputila pismo makedonskoj vladi u nadi da će se problem rešiti na bilateralnoj osnovi. - Ako na ovaj način ne uspemo da otklonimo sve nesporazume, ne preostaje nam ništa drugo nego da se obratimo Cefti - kaže Ljajić.
- Praksa kojom se uvode razne uredbe i pravilnici kojima se onemogućava uvoz srpskog brašna traje već tri godine, i to oko pet meseci godišnje, a problem nikako da se konačno reši - kaže Zdravko Šajatović, zamenik direktora Žitovojvodine.

Praksa Vlade u Skoplju je da bojkotuje uvoz pšenice i brašna sve dok se srpske vlasti ne požale Cefti, nakon čega je potrebno da proteknu dva do tri meseca da bi o tome raspravljao Zajednički komitet Cefte, kada se pogubne barijere ukidaju.

Upućeni tvrde da je osnovni razlog zbog koga Makedonci stopiraju srpske žitarice snažan lobi tamošnjih proizvođača pšenice, a kako Blic saznaje, u samom vrhu vlasti su i ljudi koji u svom vlasništvu imaju velike mlinove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
makedonija Srbija izvoz hrane uvoz hrane cefta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana