Tekst objavljen: 07.11.2012 7:30        


Dajners klub Beograd ne podleže kontroli centralne banke, ali treba preispitati njegovu delatnost, smatra Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, odgovarajući na pitanje ko se bavi kontrolom organizacija poput Dajnersa.

Može li Dajners klub da radi kao banka

Proverom podataka u Agenciji za privredne registre vidi se da je Dajners sasvim uredno registrovan, i to još od 1992. godine. Stopostotni vlasnik kapitala je SKB Kapital iz Luksemburga.

Međutim, potraga za propisom na osnovu koga su registrovani nije dala rezultata. U Zakonu o bankama piše da se niko osim banke ne može baviti davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako za to nije ovlašćen zakonom, a ova organizacija se upravo time bavi.

U Udruženju banaka kažu da im nije poznato na osnovu kog propisa Dajners obavlja svoju delatnost.

– NBS je zadužena za kontrolu banaka, lizing kuća i osiguravajućih društava, a oni nisu ništa od toga. Nisu članovi našeg udruženja – kaže Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Mile 13.11.2012 9:46

    Kako d.o.o. preduzece moze da se bavi izdavanjem i pustanjem u promet platnih/kreditnih kartica bez ikakve kontrole i to godinama unazad a da niko ne postavi pitanje kontrole tokova novca, poreza odnosa sa bankama, trgovcima itd. Ko ce biti odgovoran i ko ce nadoknaditi stetu nanetu trgovcima i bankama ako preduzece Diners Beograd ode u stecaj ili sl.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Diners diners club banke Udruženje banaka Srbije UBS Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana