Tekst objavljen: 08.01.2013 16:57        


Za godinu dana građani Srbije uputili su ravno 1.376 prigovora na rad finansijskih institucija, pre svega banaka.

Na banke se Narodnoj banci žalilo 1.376 građana

Čak 844 prigovora odnosi se na kredite, od čega je 667 pristiglo od građana koji su se kod banaka zaduživali kao fizičko lice.

NBS je, za sada, zakazala 81. medijaciju (posredovanje) između klijenta i finansijske institucije (banke, lizing kuće), kako bi kroz dijalog te dve strane rešile problem.

Uz posredovanje NBS, postupak je završen u 59 slučajeva, a u više od polovine sporova, sklopljen je sporazum između banke i klijenta. Tako bi medijacija NBS mogla da bude neka vrsta slamke spasa za sve koji smatraju da ih je oštetila banka.

NBS sprovodi medijaciju ravno godinu dana, koliko je prošlo od primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

- Pritužbe građana najviše se odnose na to kako se kamata zaračunava, odnosno na visinu stope. U slučaju da procenimo da je klijent oštećen, NBS će naložiti banci da otkloni nepravilnosti i istovremeno će izreći novčanu kaznu. One se kreću u rasponu od 500.000 do 2.000.000.000 dinara – preciziraju u centralnoj banci.

Sprovođenje postupka medijacije pred NBS je besplatno. Ukoliko klijent nije zadovoljan ishodom posredovanja, uvek može na sud.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije banka banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata zaštita klijenata banke kredit krediti žalba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana