Tekst objavljen: 09.08.2013 15:00        


Oni koji su se zaduživali u švajcarcima, konačno bi narednog leta mogli da dočekaju olakšanje, jer analitičari očekuju pad te valute od 10% u odnosu na evro. Do sredine 2014. godine franak bi mogao da oslabi i do deset odsto u odnosu na evro, smatraju analitičari Societe Generale banke.

Nada za dužnike - u 2014. švajcarac pada?

Do slabljenja franka bi trebalo da dođe zbog smanjivanja rizika vezanog za evrozonu. Tokom krize mnogi ulagači su potražili utočište u franku, a kako se sada situacija smiruje ide se i na druge valute.

Ako se prognoze ostvare, za zadužene u švajcarcima bi to značilo manje rate i do 20 odsto u odnosu na one koje su plaćali 2011. godine.

Ipak, treba istaći da je guverner Centralne banke Švajcarske Tomas Jordan objavio krajem prošlog meseca da banka nema nameru odustane od minimalnog valutnog kursa od 1,2 franka za evro.

"Zadržaćemo tu politiku koliko god bude potrebno", rekao je on u Moskvi na sastanku G20.

Švajcarska centralna banka je "fiksirala" nacionalnu valutu za evro još 2011. godine, a prošlog meseca je nagovestila da će situacija ostati nepromenjena zbog više razloga, među kojima je i rizik od deflacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti otplata kredita švajcarci franak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana