Tekst objavljen: 24.05.2013 15:30        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da nije isključeno da će rebalans budžeta biti u narednih mesec i po dana, iako je prvobitno planirano da bude u septembru. Srpski budžet sada na računu ima 1.26 milijardi evra, sigurnu isplatu penzija i plata za šest meseci, i takvu situaciju treba održati na duži rok, poručio je Dinkić.

Najava prevremenog rebalansa budžeta

Dinkić je, obrazlažući set izmena šest poreskih zakona u Skupštini Srbije, rekao da je budžetski deficit u prva četiri meseca značajno veći od planiranog - konsolidovani 60 milijardi dinara, a republički 78 milijardi dinara. Ministar je ukazao da je Fiskalni savet ocenio da rebalans budžeta treba doneti što pre i dodao da je planirano da rebalans bude u septembru, ali da nije isključeno da bude u narednih mesec i po dana.

On je najavio da će biti preduzete odgovarajuće mere u pogledu rashoda, kako bi se situacija stavila pod kontrolu, i dodao da su Vladi Srbije predložene mere koje bi rashode trebalo da smanje za oko 32 milijarde dinara.

Dinkić je naglasio da su u prva četiri meseca prihodi manji od planiranih, a da je najviše podbacio porez na dobit, da je ostvareno 60 odsto prihoda od planiranih.

Dinkić je ukazao na blagi rast u prvom kvartalu od 1,9 odsto, rast izvoza za 22 odsto, okretanje izvozno orijentisanoj privredi, stabilan dinar, obuzdanu inflaciju. Srpski budžet na računu ima 1.26 milijardi evra, sigurnu isplatu penzija i plata za šest meseci.

Vlada Srbije svesna je problema ali je sposobna da ih reši, ekonomska politika u celoj Evropi vodi se u teškim uslovima, situacija je jako složena i kompleksna, poručio je Dinkić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić budžetski deficit budžet rebalans budžeta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana