Tekst objavljen: 03.06.2013 17:15        


Stepen dinarizacije finansijskog sistema Srbije, meren učešćem dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima privredi i stanovništvu, na kraju prvog kvartala iznosio je 28,2 odsto i u tom tromesečju povećan je za 0,2 procentna poena, objavila je Narodna banka Srbije.

NBS: Blagi rast stepena dinarizacije u Srbiji

Ako se isključi efekat promene deviznog kursa, stepen dinarizacije je blago smanjen - sa 28 na 27,9 odsto, zbog većeg pada dinarske komponente plasmana, navedeno je u Izveštaju o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije.

Plasmani banaka privredi i stanovništvu su na kraju prvog tromesečja iznosili 1.853,7 milijardi dinara, i u tom tromesečju smanjeni su za 1,3 odsto.

Odobravanje deviznih i valutno indeksiranih kredita stanovništvu u prvom tromesečju bilo je za 19 odsto niže u poređenju s prethodnim tromesečjem, zbog čega je učešće dinarskih kredita u ukupnim novoodobrenim kreditima stanovništvu povećano sa 53,6 na 64,5 odsto.
Padu plasmana banaka doprinelo je smanjenje kako dinarske, tako i devizne i valutno indeksirane komponente plasmana, i to prvenstveno plasmana privredi, kao posledica vraćanja tranši ranije odobrenih kredita.

U sektorskoj strukturi, učešće dinarskih plasmana stanovništvu nominalno je povećano za 0,9 procentnih poena, na 36 odsto, što je rezultat rasta dinarskih plasmana, pre svega gotovinskih kredita, i smanjenja deviznih i valutno indeksiranih plasmana tom sektoru.

Učešće dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima privredi je u istom periodu smanjeno za 0,2 procentna poena, na 24 odsto. To je posledica većeg relativnog pada dinarske komponente plasmana u poređenju s padom njihove devizne i valutno indeksirane komponente.



Banke su u prvom kvartalu odobrile privredi i stanovništvu 197,8 milijardi dinara novih kredita, što je za 26,1 odsto manje nego u poslednjem kvartalu prošle godine.

Stepen dinarizacije, meren učešćem dinarskih depozita u ukupnim depozitima privrede i stanovništva, na kraju prvog kvartala iznosio je 19,7 odsto. U odnosu na kraj kraj prethodnog tromesečja, to učešće je povećano za 0,4 procentna poena.
Od ukupnog iznosa novoodobrenih kredita privredi i stanovništvu, na čisto dinarske kredite odnosi se 37,6 odsto, ili za 5,4 procentna poena više nego u prethodnom tromesečju.

Pad novoodobrenih kredita u prvom tromesečju u odnosu na prethodno, posledica je pre svega manjeg odobravanja novih kredita privredi, delimično zbog smanjenja kreditne aktivnosti na subvencionisanom segmentu tržišta.

Posmatrano po valutnoj strukturi, deviznih i valutno indeksiranih kredita privredi je odobreno za oko trećinu, a dinarskih kredita za četvrtinu manje nego u prethodnom tromesečju, tako da je učešće dinarskih kredita u ukupnim novoodobrenim kreditima privredi povećano za 2,5 procentnih poena, na 29,9 odsto.

Više od polovine novoodobrenih dinarskih kredita privreda je, uobičajeno, koristila za finansiranje obrtnih sredstava, dok je manji deo bio namenjen za likvidnost i investicije.

S druge strane, novoodobreni dinarski krediti stanovništvu su se tokom prvog tromesečja povećavali iz meseca u mesec, pa je na nivou tromesečja njihov iznos povećan za 12 odsto u odnosu na poslednje tromesečje prošle godine. Najveći deo tih kredita odnosio se na gotovinske kredite.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar dinari krediti dinarizacija nbs Narodna banka Srbije Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana