Tekst objavljen: 29.05.2013 12:30        


Ukupan neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiju u prvom kvartalu ove godine bio je 155,3 miliona evra, objavila je Narodna banka Srbije.

NBS: Od početka godine 155,3 mil. evra investicija

Najviše je investirano u oblasti finansijskih usluga - 29,5 odsto, trgovine na veliko - 27,1 odsto, proizvodnje pića - 14,6 odsto i građevinarstva - 12,9 odsto.

Povećano je i zaduživanje države po osnovu finansijskih kredita, kao i preduzeća po osnovu trgovinskih kredita.

Banke, NBS i preduzeća su u toku prvog kvartala smanjili svoje kreditne obaveze prema inostranstvu.

Ukupan priliv ostvaren po osnovu portfolio investicija iznosio je 1,4 milijarde evra. Od toga, najveći deo - 1,1 milijardi - odnosi se na priliv od emisije sedmogodišnjih evroobveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu u februaru.

Deo sredstava obezbeđen po osnovu emisije evroobveznica iskorišćen je za izmirenje obaveza države po osnovu ranije uzetih skupljih kredita. Tako je na kraju aprila prevremeno otplaćeno 400 miliona dolara duga prema Londonskom klubu poverilaca.

Rezidenti su se po osnovu finansijskih kredita u toku prvog kvartala neto razdužili prema inostranstvu za 199 miliona evra. Pri tome, banke su se prema inostranstvu razdužile za 327 miliona, u većoj meri po osnovu dugoročnih kredita, a preduzeća za 32,5 miliona. Neto obaveze države prema inostranstvu po osnovu finansijskih kredita povećane su za 160,4 miliona evra.

Po osnovu otplate glavnice duga prema MMF-u zabeležen je odliv od 146,9 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
priliv novca strane investicije priliv kapitala finansije nbs otplata duga sdi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana