Tekst objavljen: 29.07.2013 8:30        


Korisnici kredita, kojima su banke pre decembra 2011. zaračunavale više kamate zbog svoje "poslovne politike", i dalje ne znaju pod kojim tačno uslovima će im novac biti vraćen. Čak su i same banke, koje su redom pristale da sprovedu ovu preporuku "broj dva" Narodne banke Srbije, još u procesu "izračunavanja".

Neke banke već obračunale koliko duguju klijentima

Jedna od retkih koja je već izašla sa konkretnim obaveštenjem, već poslatim na adrese svojih klijenata, jeste KBC banka.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, ističe da svojim klijentima nisu podizali kamatne stope tokom otplate. - To konkretno znači da banka ni pre donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga nikada nije menjala inicijalnu maržu, niti je uvećavala zbog promene poslovne politike, tržišnih uslova ili regulative - kaže Rebić.
- KBC banka je za svaki pojedinačni ugovor o stambenom kreditu u evrima ili švajcarskim francima utvrdila razliku između prvobitne i marže koja je uvećana zbog promene poslovne politike banke, tržišnih uslova i regulative, i taj iznos razlike sa obračunatom zateznom kamatom uračunala je u prevremenu otplatu stambenog kredita - ističu u ovoj banci, napominjući da nije bilo naplate bilo kakvih dodatnih troškova, što je uostalom i predviđeno preporukom NBS.

Na pitanje kako je klijentima obračunavala zateznu kamatu, u ovoj banci kažu da je "zatezna kamatna stopa obračunata u skladu sa zaključenim ugovorima o kreditu, odnosno u visini redovne ugovorene kamate. Izvršen je povraćaj celokupne obračunate zatezne kamate od povećanja marže do primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga".

Ovako obračunatim iznosom klijentima koji su dugovali neke rate prvo je namiren taj dug.

- Zatim je za razliku umanjena glavnica i izvršena promena plana otplate, odnosno smanjenje daljih mesečnih rata - objašnjavaju u KBC banci, gde se vremenski period za koji je izvršen povraćaj kamate kreće od 10 do 18 meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija krediti u švajcarcima krediti kamata kamate zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana