Tekst objavljen: 23.01.2013 16:18        


Ekonomista Aleksandar Stevanović ocenio je da je projekat izgradnje plovnog kanala Beograd - Solun megalomanski i da ne postoje šanse da bude realizovan.

"Nema šanse da bi neko finansirao kanal do mora"

- Ne moramo se uopšte plašiti da ćemo se zadužiti, da ćemo ući u nešto što ne možemo finansirati jer nikakve su šanse da bilo ko uđe u izgradnju kanala čiji su troškovi na nivou godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Srbije - rekao je on.

Stevanović je istakao da Srbija nije u stanju čestito ni da očisti rečni "koridor sedam", ni da na Dunavu izgradi infrastrukturu koja bi od te reke "mogla da učini razvojnu šansu Srbije, a kamoli da prokopava kanal kroz Moravu i Vardar".

- Dakle, niti mi, niti bilo ko želi da finansira takav projekat. To će ostati samo jedna od mnogobrojnih grandioznih megalomanskih ideja koje su lansirane u našoj javnosti, a potom i zaboravljene - rekao je Stevanović.

Podsetimo, glavni zagovornik izgradnje vodnog kanala Beograd - Solun, ministar prirodnih resursa Srbije Milan Bačević, započeo je posetu Kini gde će, kako je najavljeno, razgovarati sa kompanijama koje su pokazale interesovanje za saradnju ili strateško partnerstvo na realizaciji tog projekta.

U Ministarstvu se ističe da za realizaciju tog nacrta protokola nisu potrebna sredstva iz državnog budžeta Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Miodrag 25.01.2013 10:22

    Ne, nego cemo zavisiti od crnogorske luke Bar, koja je veoma plitka i ne funkconalna.
    I, jos veoma vazno u geo-strateskom pogledu je zaobilazenje svih onih prostora na koje ima aspiracie tzv.Velika Albanija, koja je uveliko postala realnost. Ovo kazem, zato sto najnoviji projekt, ne prolazi kroz KiM, preko Ibra i Lepenca, kako je prvobitno bilo zamisljeno, vec se Morava direktno vezuje za Vardar, izbegavajuci tako i tzv. Presevsku Dolinu, i R.Kosovo i Zapadnu Makedoniju, koja je vec zasebna Albanska republika u Makedoniji!
    Tako ce se ostvariti vekovni Nemacko-Srpsko-Grcki san, a i Makedonija bi itekako imala koristi, od povezivanja Baltika sa Egejom!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aleksandar stevanović Dunav-Morava-Vardar-Egej infrastruktura saobraćaj brodski transport investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana