Tekst objavljen: 15.01.2013 14:22        


Zbog nemogućnosti da se zaposle u Novom Sadu, veliki broj mladih u poslednje vreme odlazi da radi na prekookeanskim brodovima. Đorđe Komlenski iz Kaća radio je više od pet godina kao fotograf na raznim prekookeanskim brodovima i kaže da je na svakom od njih bilo bar po desetak državljana Srbije.

Nezaposlenost tera mlade na prekookeanske brodove

Svako ko odluči da ode na brod, treba da se pripremi na rad i disciplinu. Na brodu nema slobodnih dana. Radi se od 8 do 12 sati dnevno. Prvi ugovor zaposleni potpisuju na osam, da bi svaki naredni bio na šest meseci.

Neophodno znanje jednog stranog jezika

Svi koji žele da konkurišu za posao na brodu treba da znaju najmanje jedan strani jezik. Uz to podrazumva se da kandidat ima potrebnu diplomu za posao koji bi obavljao. Ako kandidat prođe prvi krug izbora, preostaje mu razgovor s mendžerima broda. Nakon svega toga, sledi trening koji se u većini slučajeva obavlja u Majamiju.
- Moja iskustva govore da su nakon osam meseci provedenih na brodu mnogi odustajali, jer nisu uspevali da izdrže tempo i način rada. Zbog toga je jako bitno za početnike da se dobro informišu o svemu, kako ne bi naleteli na neke neprijatnosti. Istovremeno kada se ukrcate na brod i ako vam se ne svidi posao ili vam je teško nema predomišljanja, već morate da ostanete jer ste u obavezi da ispoštujete ugovor - priča Komlenski.

Đorđe je 2003. godine rešio da se okuša u ovoj vrsti posla. - Ponuda je bila dobra. Smatrao sam da ne postoji način da zaradim 1.000 evra mesečno u Novom Sadu i zato sam otišao - kaže Komlenski.

- Na brodu postoje dva dela. Pomorsi i brodski. U pomorskom se nalaze oficiri i stručnjaci koji vode računa o brodu, a u brodskom delu se nalazi sve ono što sadrži jedan hotel. Od soba, kazina, spa-centara do kancelarije direktora hotela i tako dalje. Naši ljudi rade sve poslove, a najviše ih ima među trgovcima, sobaricama, internet menadžerima i fotografima - objašnjava Komlenski.

Smeštaj i hrana na brodu su obezbeđeni.

- Plate su različite, ali ne idu ispod 1.000 dolara mesečno. Menažderi zarađuju i po 6.000 dolara. Određene kompanije plaćaju avionske karte u oba pravca, a pojedine samo u jednom - kaže Komlenski.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposleni nezaposlenost mladi posao posao na brodu Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana