Tekst objavljen: 25.04.2013 14:50        


Kompanija NIS ostvarila je u prvom kvartalu ove godine neto dobit od 8,3 miljardi dinara, koliko je imala u istom periodu lane, ali je prodala više naftnih derivata za 12 odsto i povećala izvoz za devet odsto.

NIS u prvom kvartalu zaradio 8,3 mlrd. dinara

Otežavajući uticaj na finansijski rezultat kompanije, kako se navodi, imali su negativni makroekonomski faktori.

"Mi krajnje uzdržano ocenjujemo ono što je postignuto u prva tri meseca tekuće godine. Nažalost, negativni spoljni faktori imaju ozbiljan uticaj na poslovne rezultate NIS i već danas shvatamo da će biti veoma težak zadatak održati finansijski rezultat kompanije na nivou prošlogodišnjeg", rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.
U pitanju su pad cena ugljovodonika- nafte i prirodnog gasa, rast PDV-a i poreza na dobit, pad potrošnje na domaćem tržištu za oko osam odsto u odnosu na prvi kvartal 2012. koji je, između ostalog, izazvan i povećanjem akciza na naftne derivate.

Operativni prihod pre plaćanja kamata, poreza na prihod i amortizacije (EBITDA) iznosi 12,1 milijardi dinara, što odgovara nivou definisanom u biznis-planu kompanije, ali je za 22 odsto niži nego isti pokazatelj za prvi kvartal prošle godine.

Zahvaljujući strožoj politici naplate potraživanja, operativni novčani tok (OCF) iznosi 9,8 milijardi dinara, što premašuje prošlogodišnji pokazatelj preko pet puta.

Iznos poreskih i drugih izdvajanja obračunatih u prvom kvartalu za uplatu u budžet Republike Srbije iznosi 19,9 milijardi dinara, što je za 27 odsto više od istog pokazatelja u prvom kvartalu 2012. NIS je u prva tri meseca ove godine investirao u razvoj proizvodne baze i ekološke projekte 12,19 milijardi dinara, za 59 odsto više od istog pokazatelja prošle godine.

Ukupna kreditna zaduženost NIS-a na osnovu rezultata prvog kvartala 2013. iznosi 441 miliona dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftna industrija srbije najveće kompanije Srbija kravčenko partnerstvo sa Rusima gasprom gazprom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana