Tekst objavljen: 08.07.2013 15:30        


Ministar finansija i privrede Srbije Mlađjan Dinkić kaže da nije realno da Srbija sada sklopi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer vlada ne može da prihvati zahtev za smanjenje penzija i plata u javnom sektoru.

Ništa od aranžmana, Vučiću i Dinkiću MMF prestrog

Dinkić kaže da MMF jeste prestrog, ali da može da ih razume jer je prethodna Vlada napravila aranžman koji nikada nije zaživeo.

On je rekao da Srbija ne može da prihvati stav MMF-a da bi za dodatno smanjenje budžetskog deficita trebalo za 10 odsto smanjiti iznos plata u javnom sektoru iznad 40.000 dinara i penzija iznad 25.000 dinara.

Dinkić je kazao da je plan Srbije da umesto toga napravi aranžman sa Svetskom bankom kojim bi ta finansijska institucija podržala sprovođenje strukturnih reformi i završtak restrukturiranja preduzeća. Šef Kancelarije Svetske banke Lu Brefor je kazao da će SB pružiti finansijsku i tehničku pomoć Srbiji i to će biti razmotreno u narednih nekoliko nedelja.
Srbija, kako je istakao Dinkić, nije spremna da to prihvati jer to ne bi dovelo da potrebnog smanjenja manjka u budžetu, a smanjilo bi domaću tražnju i usporilo privredni rast.

- Voleo bih da je MMF bio za nijansu manje strog kad je odlučio da uskrati podršku ne zato što nemamo nameru da sprovodimo oštre reforme, nego zato što su nam odjednom svi računi došli na naplatu - rekao je Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade.

Vučić je naveo da su odjednom došli na rešavanje problemi Kosova, korupcije i javnog duga.

On je dodao da podržava sklapanje aranžmana sa MMF-om, ali da će prilikom rekonstrukcije Vlade videti koja su to pitanja koja je moguće otvoriti.

- Otplata najskupljih kredita će biti moguća od prihoda od privatizacije ili ako od neke prijateljske zemlje dobijemo pozajmicu pod nekomercijalnim uslovima - naveo je on.

Lisovolik kaže da nije tačno da je ta institucija tražila smanjenje plata i penzija zaposlenima u javnom sektoru čija su primanja iznad proseka. - To nije tačno. Mi mislimo da ima prostora za smanjenje subvencija i još neke mere na srednji rok - rekao je on i dodao da MMF ne isključuje smanjenje plata i penzija ako se ne sprovedu mere koje će dovesti do kredibilnog smanjenja javnog duga.
Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik MMF-a u Srbiji, rekao je da je budžeta rebalans korak u dobrom pravcu, ali da je to prilagođavanje nedovoljno da se izbegne rizik daljeg rasta deficta.

- Zbog toga su potrebne neke dodatne reforme na srednji rok - rekao je Lisovolik i ocenio da se u rebalansu nalazi nekoliko pomaka, ali je napomenuo da je u Srbiji problem uvek bila implementacija.

- I najavljena bolja naplata poreza i doprinosa je dobra stvar, ali bojim se da li će biti implementirana - rekao je on.

Predstavnik MMF-a dodao je da je Srbiji neophodna i reforma penzijskog sistema, kao i reforma plata u javnom sektoru i zapošljavanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Aleksandar Vučić Mlađan Dinkić Srbija međunarodni monetarni fond aranžman MMF ekonomska kriza ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana