EUR 118,26 USD 95,29 CHF 102,60

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 19.02.18. :: 118.1802 rsd

Tekst objavljen: 06.02.2013 13:15        


Svi proizvodi koji nose neku od oznaka geografskog porekla u Srbiji već uživaju zaštitu na nacionalnom nivou, a takođe u svom nazivu sadrže geografsku indikaciju, te kao takvi ne bi mogli biti predmet zaštite neke druge države, istakli su u Ministarstvu.

Nisu nam oteli ni papriku, ni sir, ni pivo...

Srbija ne vodi nijedan spor s drugom zemljom u vezi s nekim proizvodom koji ima zaštićeno geografsko poreklo, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako su podsetili, u Srbiji do sada ima 29 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su registrovani imenom porekla ili geografskom oznakom, kao i četiri proizvoda čija je registracija u postupku.

Među zaštićenim proizvodima su goveđa i svinjska užička pršuta, užička slanina, sremski kulen, rtanjski čaj, homoljski ovčiji, kozji i kravlji sir, kladovski kavijar, apatinsko „jelen„ pivo, leskovačko roštilj meso, valjevski duvan čvarci, futoški sveži i kiseli kupus, homoljski med...

Proizvodi u postupku registracije su pirotski kačkavalj, horgoška mlevena paprika, somborski sir i zlatarski sir.

Ovlašćeni korisnici imena porekla, odnosno geografske oznake, imaju isključivo pravo da svoj proizvod s geografskim poreklom obeležavaju oznakom: „kontrolisano ime porekla” ili „kontrolisana geografska oznaka” koja se nalazi na kontrolnoj markici. Proizvodi s geografskim poreklom označavaju se stavljanjem kontrolne markice na svako pojedinačno originalno pakovanje.

Ostavi komentarPovezane teme:
Srbija domaća proizvodnja domaći proizvodi vrhunska hrana