Tekst objavljen: 30.04.2013 9:30        


NLB banka Beograd u 2012. godini ostvarila je pozitivan rezultat iz redovnog poslovanja u iznosu od 283,2 miliona dinara, odnosno 2,5 miliona evra, i nalazi se na 17. mestu u bankarskom sektoru.

NLB banka u 2013. planira rast poslovanja u Srbiji

"Nepovoljna ekonomska klima u zemlji uzrokovala je pad kvaliteta kreditnog portfolia i rasta NPL plasmana što je uticalo na iskazivanje negativnog finansijskog rezultata NLB banke pre poreza, u iznosu od -3.924,8 miliona dinara, odnosno -34,5 miliona evra. To je najviše uzrokovano i željom novog rukovodstva banke da rastereti bilanse banke i da banci da odličnu startnu poziiju za 2013. godinu. Ovo se može potvrditi i činjenicom da se naša banka svrstava među one sa najboljom pokrivenošću loših plasmana jer je dodatnim ispravkama vrednosti ostvarena pokrivenost loših plasmana od gotovo 60%, što je daleko iznad proseka u bankarskom sektoru", objasnio je Samo Nučič, predsednik Izvršnog odbora NLB banke a.d. Beograd.

Tokom 2012. godine, banka je dokapitalizovana od strane vlasnika - NLB dd Ljubljana, u iznosu od 6.821,2 miliona dinara. Dokapitalizacija je omogućila da i pored visokih rashoda rezervisanja pokazatelj pozitivnog poslovanja na kraju prošle godine bude na nivou od 20,95%, što je znatno iznad zakonom propisanog minimuma od 12% i iznad proseka bankarskog sektora u Republici Srbiji, koji je krajem trećeg kvartala 2012. godine iznosio 16,40%.

Zbog ovih povoljnih pokazatelja iz 2012. godine, novo rukovodstvo Banke je poslovnim planom projektovao rast u 2013. godini od 2,1%. Predviđen je rast plasmana u nebankarskom sektoru po stopi od 13%, pri čemu će kreditna aktivnost biti usmerena ka fizičkim licima, malim i srednjim preduzećima, kao i korporativnim klijentima, a sa posebnim akcentom na saradnji sa preduzećima u Srbiji u slovenačkom vlasništvu, u pravcu dalje podrške ekonomskoj saradnji i razmeni između privrede Srbije i Slovenije.

Rukovodstvo banke je i u 2013. godini planiralo formiranje dodatnih ispravki vrednosti i rezervisanja kao dodatnu zaštitu izloženosti kreditnom riziku, kako bi time osiguralo osnov za višegodišnji umeren, ali stabilan rast.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2013. Srbija banka banke nlb banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana