Tekst objavljen: 03.07.2013 8:30        


Očevi će u Sloveniji ubuduće morati da koriste najmanje mesec dana plaćenog "roditeljskog dopusta", bez mogućnosti da tu obavezu prenesu na majku, jedna je od odredbi u novom predlogu zakona o roditeljskom staranju.

Očevima u Sloveniji obavezno "porodiljsko"

Pravo na najviše 90-dnevni plaćeni dopust zbog brige o detetu do njegove treće godine starosti očevima je bilo zajamčeno i u važećem zakonu, ali novi predlog predviđa da očevi moraju uz dete provesti najmanje 30 dana i to ne mogu preneti na detetovu majku.

Prema sadašnjem zakonu očevi imaju pravo na plaćeni roditeljski dopust u trajanju od 90 dana. Pritom prvih 15 dana moraju iskoristiti u razdoblju od šest meseci nakon detetova rođenja, a ostatak dok dete ne navrši tri godine.
Prema novom zakonskom prijedlogu, koji sledi duh evropskih direktiva u pogledu jednakosti polova na tržištu rada, očevi bi ubuduće plaćeni dopust za dete morali da koriste najmanje mesec dana, inače bi to pravo izgubili.

Sa partnerkom, odnosno majkom deteta, usklađivali bi vreme i način kako da ispune svoju zakonsku kvotu o roditeljskoj brizi u najosetljivijoj životnoj dobi deteta.

Roditeljski dopust trajao bi ukupno 260 dana, od čega bi 130 dana u načelu bilo namenjeno detetovom ocu i isto toliko majci, s tim što bi prvih 105 dana od odlaska žene na porodiljski i dalje bilo rezervisano isključivo za majku kao "majčinski dopust".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao roditelji porodiljsko odsustvo slovenija očevi otac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana