Tekst objavljen: 04.03.2013 7:02        


Rekordna nezaposlenost, slaba naplata doprinosa i sve dominantnija uloga države u finansiranju penzija dovoljni su razlozi zbog kojih je 176.686 zaposlenih odlučilo da ulaže u privatne penzije umesto da se u starosti oslanja na državne.

Od državne penzije teško da će moći da se živi

- U situaciji kada 35 odsto novca iz republičke kase odlazi na penzije, što je čak 15 odsto bruto društvenog proizvoda, nije više pitanje da li će se ovakav sistem slomiti, već samo kada - kaže Slavenko Grgurević, predsednik Upravnog odbora Fonda PIO.

Prema podacima Narodne banke Srbije, člansku kartu danas u njima ima 176.686 korisnika i oni ukupno imaju 237.092 sklopljena ugovora, što znači da je jedan korisnik istovremeno član više dobrovoljnih društava.
On dodaje da je "danas Fond PIO samo protočni bojler, a takve primere ne poznaje nijedna ozbiljna zemlja".

Ipak, u iščekivanju rešenja koja bi stabilizovala penzijski sistem, sve više radnika se okreće ka deset privatnih penzijskih kuća.

Ipak, da privatni fondovi nisu i neće biti nikakva konkurencija državnom, smatraju i u Fiskalnom savetu Srbije, uprkos tome što su njihova upozorenja o neodrživosti Fonda PIO bila najglasnija.

- Privatni fondovi u Srbiji, baš kao i u ostalim zemljama, nisu namenjeni svima, već natprosečno plaćenim radnicima - smatra Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

On dodaje da "državni fond neće propasti nikada, ali zbog ekonomskih prilika i sve nepovoljnije demografske strukture, on sigurno neće biti tako izdašan kao što je bio pre 30 godina. Penzije će, nema dileme, biti sve manje".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija privatne penzije privatna penzija penzije penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana