Tekst objavljen: 06.12.2012 14:45        


Do kraja godine očekuje se pad industrijske proizvodnje u Srbiji, kao i rast zarada zbog povećanja plata u javnom sektoru od dva odsto. Međutim, u januaru i februaru 2013. zarade će opasti.

Plate će nam blago rasti samo da bi opet pale

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović je rekao da je zabeležen rast industrijske proizvodnje od 12,4 odsto što je rezultat tradicionalno veće uposlenosti prehrambenih kapaciteta, investiranja u kapacitete automobilske industrije, elektronskih proizvoda i u energetski sektor, a najviše u rafineriju u Pančevu.

Spoljnotrgovinska razmena smanjena je sa 26 milijardi dolara u prvih 10 meseci 2011. na 24,8 milijardi dolara u istom periodu 2012. godine, za 4,5 odsto, naveo je Đogović i dodao da, posmatrano po regionoma u Srbiji, najveći spoljno-trgovinski deficit u prvih 10 meci ove godine zabeležio je Beograd, oko 4,8 milijardi dolara, a potom sledi Vojvodina sa 1,13 milijardi dolara.
Međutim, posmatrano kumulativno, zabeležen je pad industrijske proizvodnje od 3,2 odsto za prvih 10 meseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine.

Oktobarska prosečna neto zarada u Srbiji iznosila je 41.558 dinara i to je za 3,2 odsto nominalno, odnosno 0,5 odsto realno više nego mesec dana ranije, rekao je đogović i ocenio da će u novembru i decembru zarade rasti zbog povećanja plata u javnom sektoru od 2 odsto i tradicionalnih isplata bonusa i akontacija krajem decembra.

Prosečne neto plate će do kraja ove godine biti "naduvane" znatno iznad ostvarene produktivnosti rada, ali će u januaru i februaru 2013. doći do pada zarada i tek u martu može se očekivati oporavak mesečnih primanja zaposlenih, ocenio je đogović.

Ukupan spoljni dug Srbije u septembru iznosio je 83,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili 24,8 milijardi evra, pri čemu je dug privatnog sektora porastao za 5,9 odsto u odnosu na prethodni mesec na oko 13,9 milijardi evra, izjavio je Đogović.

Prema podacima IZIT-a, ukupan javni dug krajem oktobra 2012. godine dostigao je 16,6 milijardi evra, što je čak za 14,7 odsto više nego krajem prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate državni dug Srbija ekonomska kriza saša đogović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana