Tekst objavljen: 05.08.2013 16:30        


Deo opština u Srbiji u nedostatku drugih izvora finansiranja, odlučio je da koristi zakonske mogućnosti i da oporezuje vlasnike stanova maksimalnom stopom. Osim poreske stope, primenjene su i navodne tržišne cene stanova, mada po tim cenama niko ne kupuje.

Porez na stan ove godine veći i do 300 odsto?

List Blic prenosi izjavu penzionerke iz Čačka koja je navela da je umesto dosadašnjih 2.000 dinara, porez na stan platila više od 6.000 dinara, kao i da su joj opštinari rekli da može da "proda kvadrat po nerealnih 1.500 evra.

Slična situacija je i u Novom Sadu, gde će prema aktuelnim rešenjima morati da plate dva do tri puta već porez, dok su Kragujevčani dobili rešenja uvećana za oko 15 odsto.

Za prosečan stan od 60 kvadrata, star 30 godina u centru Niša, u 2013. poreska obaveza je 7.768, prošle godine je iznosila 7.300, a u 2010. godini 4.565 dinara.

Gradski čelnici pravdaju povećanje cena time što je istekla mogućnost da se može naplatiti najviše do 60 odsto vrednosti nekretnine. Inače, u Nišu je zvanična prosečna tržišna cena kvadrata 69.913 dinara.

U Beogradu je odlučeno da se ne povećava porez na imovinu koji građani plaćaju ove godine, ali ne isključuje se mogućnost da se to desi u 2014. godini.

Kraljevčani, na drugoj strani, plaćaju manje nego ranije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi porez na imovinu porez na stan plaćanje poreza oporezivanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana