Tekst objavljen: 11.02.2013 8:22        


Imovinu vredniju od 35 miliona dinara do sada je priznalo svega devet građana Srbije. Među njima je i novi direktor Poreske uprave Ivan Simič. Rok za podnošenje informativne poreske prijave ističe sa poslednjim danom marta. Tada poreznici kreću u dugo najavljivanu unakrsnu kontrolu prihoda i imovine.

Porez: Samo devet bogataša živi u Srbiji

Šansu da sami prijave šta poseduju imućni građani Srbije imaju od 15. januara. U Poreskoj upravi Srbije veruju da su spremni za proveru.

- Unakrsna kontrola je samo jedan od oblika terenske kontrole, samo što se procenjuju građani - objašnjava Ivan Simič.

- Procenjuje se kolika je vrednost imovine koju su stekli, a koliko su imali prijavljenih prihoda. Ako nemaju dokaza za tu razliku, plaćaju porez od 20 odsto. Ne treba tu neka posebna obuka. Radi se o uočljivim stvarima, velikim kućama, vrednoj imovini.

Poreska policija tokom prošle godine je podnela 1.524 krivične prijave, protiv 2.198 osdoba koje su pokušale da izbegnu plaćanje poreza i to u ukupnom iznosu od 12,1 milijarde dinara. Otkriveno je i 3,5 milijardi dinara vredna protivpravno pribavljena korist.

- Poreska policija je otrkila i 50 „fantom“ i „peračkih“ preduzeća - kaže Dejan Stojanović, zamenik direktora Poreske uprave. - To je osnovni način izbegavanja poreza i to poreza na dodatu vrednost. Podnete su zbog toga 42 krivične prijave, a iznos izbegnutog poreza je bio 1,69 milijardi dinara. Inspektori terenske kontrole su utvrdili javne prihode u ukupnom iznosu od 49 milijardi dinara.

U terenskim kontrolama poreznici su u najvećem procentu otkrili neprijavljeni porez na dodatu vrednost, skoro 75 odsto. Porezi i doprinosi po odbitku čine 18,4 odsto naknadno otkrivenih javnih prihoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija bogataši utaja poreza neplatiše porez plaćanje poreza poreznici poreska uprava

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana