Tekst objavljen: 03.12.2012 9:09        


Prošlo je mesec dana od kako je Narodna banka Srbije dozvolila otvaranje deviznih računa i plaćanje u rubljama.

Prvi put s rubljom na kursnoj listi

Kako Srbija sa Rusijom ima najveću spoljno-trgovinsku razmenu, veliku korist imaju srpske firme koje izvoze u tu zemlju i srpski državljani koji rade u Rusiji - izbegavaju se skupe provizije i smanjuje tražnja za dolarima i evrima.

U Srbiji živi oko 2.000 Rusa, a samo u Moskvi radi 20.000 naših državljana. Grigorij Černenko iz Folksbanke kaže da je ranije zarade u rubljama morao da menja za dolare ili evro kako bi poslao novac u inostranstvo. Prema njegovim rečima, tako se na proviziju trošilo od 0,5 do jedan odsto, što sada nije slučaj.
Umesto najavljenog povratka ruskog jezika u škole, poput onog posle Drugog svetskog rata, dobili smo rusku rublju na kursnim listama na zadovoljstvo građana i privrede koji se oslanjaju na poslovanje sa Rusijom.

Jedno od glavnih tržišta bivše SFRJ za robu široke potrošnje bio je nekadašnji Sovjetski Savez. Posle dve i po decenije, ponovo shvatamo značaj kupaca sa tih prostora.

- Zahvalni smo Vladi Srbije što je uvela rublju u vaš platni sistem. To će olakšati i pojeftiniti ruske investicije u Srbiji, vaš izvoz u Rusiju, posebno poljoprivrednih proizvoda, ali i uvoz energenata - rekao je zamenik predsednika Sberbanke Sergej Gorkov.

Naši susedi nemaju rublju u platnom prometu, ali bi mogli da iskoriste bescarisnski režim Srbije i Rusije i, preko nas, plaćaju rubljom.

Od kako je počela kriza, rublja je stabilna prema vodećim valutama. Trenutno se jedna rublja menja za 2,8 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija devizni kurs kursna lista rusija partnerstvo sa Rusima rublja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana