Tekst objavljen: 23.05.2013 10:30        


Čak 80.000 radnika, koji su na sudu pobedili svoje bivše poslodavce, jer im nisu isplaćivali zarade i doprinose, traži da im se isplati oko 300 miliona evra. Svi oni su se prijavili Agenciji za privatizaciju preko koje traže dugovanja.

Radnici od države traže 300 miliona evra za plate

Reč je o radnicima čije su firme privatizovane ili otišle u stečaj, a uprkos pravosnažnim presudama, većina njih nije uspela da naplati ni dinara. Ove obaveze, odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, sada mora da preuzme država.

Vlada sada treba da kaže poslednju reč - kome će i kako izmiriti dugovanja. U „igri“ je otplata na rate, pa i model po kojoj je isplaćena stara devizna štednja. Deo potraživanja verovatno će biti odbijen zbog nepotpune dokumentacije, kao i zahtevi bivših radnika banaka u stečaju, jer oni nisu obuhvaćeni ovom uredbom.

U Vladi, međutim, još ne mogu da preciziraju ni kada će izaći s konačnim brojem ljudi koji ispunjavaju uslove, niti kada će početi isplate. A pred Evropskim sudom u Strazburu nalazi se još oko 4.000 predstavki koje se odnose na isti problem.

U Srbiji je, inače, prema procenama sindikata, samo u prva tri meseca ove godine bez posla ostalo oko 30.000 radnika, pa se procenjuje da bi makar trećina mogla da se obrati sudijama pošto su ih bivši poslodavci „zakinuli“ u zaradama ili su ih nepravedno otpuštali. Ipak, retko ko to i čini, jer su im ruke doskora bile vezane zakonima:

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
propala preduzeća ekonomija Srbija zarade plate zaposleni radnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana