Tekst objavljen: 02.05.2013 13:00        


Bankarski sektor u Srbiji ove godine očekuju promene. Izveštaj o poslovanju tih finansijskih kuća govori o tome da su se jasno raslojile one s dobitkom i druge koje loše posluju.

Rasprodaja: Banke se sada prodaju parče po parče

Pojedine, poput KBC banke, koje nisu sebe našle na ovom tržištu odlaze. Ima i interesovanja za dolazak novih kuća, ali nijedna još nije zvanično podnela zahtev Narodnoj banci Srbije.

Nema ni zahteva za preuzimanje celih banaka pa je izvesno da će promena vlansištva i ubuduće ići tako što će banke između sebe jedna od druge preuzimati poslovnice koje žele ili deo portfolija, recimo, samo stambene zajmove ili one date privredi.

Što se tiče banaka u državnom vlasništvu, one će sve manje moći da računaju na pomoć iz državne kase.

Podaci govore da je lane deset najvećih banaka kod nas zauzelo 72 odsto tržišta u Srbiji. Među liderima su Inteza s udelom od 14,35 odsto, Komercijalna s 11,26 te Unikredit s 8,5 procenata.

Banke koje godinama posluju s gubitcima iz bilo kojeg razloga razmišljaju o odlasku. Smanjenje broja finansijskih kuća na našem tržištu je neminovno.

Dve banke u državnom vlasništvu – Agrobanka i Razvojna banka Vojvodine – otišle su u stečaj, sličan scenario neki predviđaju i za Privrednu banku Beograd. A za ostale u kojima država ima znatan udeo za sada nema ni dobrih ni loših vesti

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija bankarsko tržište banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana