Tekst objavljen: 20.05.2013 11:11        


Broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje poslednjih godina je u porastu, a od početka 2013. uvećan je za više od 14.000.

Raste broj nezaposlenih, u Beogradu - oko 107.000

Posao se na tržištu rada čeka u proseku 3,6 godina, a, prema podacima NSZ, najbolje prolaze specijalisti pedijatrije, plastične i rekostruktivne hirurgije, anesteziolozi, farmaceuti, inženjeri matematičari i inženjeri informatike.

Statistika pokazuje da s fakultetskom diplomom put do radnog mesta traje 2,1 godinu, dok osobe bez kvalifikacija posao traže u proseku oko 4,4 godine. Međutim, završen fakultet nije garancija za zaposlenje, pa tako na posao duže čekaju stomatolozi, profesori opštenarodne odbrane i društvene samozaštite, istoričari umetnosti, sociolozi, politikolozi...
Na evidenciji NSZ u aprilu je registrovano tačno 792.888 nezaposlenih, što je za 14.309 više nego u januaru, odnosno za oko 17.600 u odnosu na isti period prošle godine.

U toj službi nisu iznenađeni povećanjem broja nezaposlenih i kažu da je broj prijavljenih početkom godine i ranije bio nešto veći, jer se mnoge osobe uključuju u aktivne mere zapošljavanja, da bi potom došlo do smanjivanja.

Kada se posmatra godišnji prosek, broj nezaposlenih na evidenciji NSZ povećava se od 2009. godine, kada je u odnosu na raniji period zabeležen pad. Rekordna godina bila je 2006. - tada je na evidenciji NSZ bilo više od 900.000 ljudi.

Prema podacima NSZ, najviše nezaposlenih je u Beogradu - oko 107.000, Nišu - više od 36.000 , dok je u Požarevcu, Užicu, Zaječaru i Somboru zabeleženo najmanje ljudi bez posla.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomija ekonomska kriza stopa nezaposlenosti nezaposlenost biro za nezaposlene nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana