Tekst objavljen: 08.08.2013 12:59        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11 odsto.

Referentna kamatna stopa ostaje 11 odsto

Ekonomski oporavak Srbije započet krajem 2012. godine nastavljen je tokom 2013. i prema oceni Izvršnog odbora privredni rast u ovoj godini će iznositi dva odsto i biće vođen povećanjem izvoza, navodi se u saopštenju NBS.

Dodaje se da je tekući deficit platnog bilansa u prvoj polovini 2013. bio 5,7 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda i da to ukazuje da je ekonomski oporavak održiv.

"Pad međugodišnje inflacije se nastavlja, čemu su u najvećoj meri doprinele mere monetarne politike i stabilizacija na tržištu hrane", konstatovao je Izvršni odbor.

Kako se dodaje, oslabljeni inflatorni pritisci ukazuju da će se taj trend ubrzati u narednom periodu i da će se inflacija do oktobra vratiti u granice cilja od četiri plus-minus 1,5 odsto.

"Izvršni odbor smatra da će dodatne mere fiskalne konsolidacije, kao i sprovođenje strukturnih reformi doprineti daljem smanjenju inflatornih pritisaka, ali i spoljne neravnoteže i da će pozitivno uticati na percepciju rizika ulaganja u Srbiju", naglašava se u saopštenju NBS-a.

Sledeća sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. septembra 2013. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referentna kamatna stopa kamata nbs mere Narodne banke Srbije Narodna banka Srbije ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana