Tekst objavljen: 27.02.2013 10:30        


Svaki put kad se Amerikanac pohvali na Tviteru ili Fejsbuku kako je kupio novi stan ili auto, sledeće što može da očekuje jeste da mu poreski inspektori pokucaju na vrata da provere da li je za to platio porez.

SAD prate bogataše i na Fejsu, naši mogu da odahnu

Zato u Srbiji možemo da se hvalimo na društvenim mrežama koliko hoćemo, jer Poreska uprava neće skoro kontrolisati građane na takav način.

Šta sve kontrolišu poreznici u SAD

1. Fejsbuk i tviter - ko prijavi da se bori da smanji dug za porez, a onda objavi kako mu posao cveta - postao je meta vanredne kontrole.
2. Najsitnija greška u prijavi prihoda - Američki IRS ima softver koji omogućava da se prati svaki prihod koji je prijavljen pod određenim matičnim brojem. Svaka greška, i najmanja, alarmira poreznike.
3. I hobi se oporezuje - Obveznici moraju da dokažu da nisu hobi, poput uzgajanja konja, odabrali s namerom da ostvare dobit. U suprotnom, eto inspektora.
- Srbija je u tom smislu još daleko od Amerike i takav sistem kontrole je previše napredan za nas. Nemamo ni nivo opremljenosti niti ljude koji bi kontrolisali obveznike preko društvenih mreža - kažu u Poreskoj upravi.

Zasad društvene mreže služe srpskim poreznicima jedino da preko njih primaju prijave građana.

- Od pre 15 dana smo ponudili mogućnost građanima da preko Tvitera ili Fejsbuka postavljaju pitanja vezana za poreze. Oni na taj način mogu i da prijave nekog za koga misle da je utajio porez, zašto da ne - navode u Poreskoj.

I dok su SAD poznate po tome što su kod njih “poreznici neizbežni kao smrt”, jer koriste sva sredstva da otkriju pokušaj utaje, kod nas se podaci o obvezniku traže samo od drugih državnih organa, kao što su - MUP, Uprava za sprečavanje pranja novca, Republički geodetski zavod, Centralni registar komisije za hartije od vrednosti...

- Kad pozovemo građanina i on nam kaže da mu je jedini legalni izvor prihoda bio 50.000 evra te godine, a postoje podaci da je kupio auto od 200.000, mi ćemo mu razliku od 150.000 oporezovati s 20 odsto. Tu je naš posao završen. Mi te slučajeve prijavljujemo MUP-u, a posle je na službama za borbu protiv organizovanog kriminala da procenjuju da li je to stečeno trgovinom oružja, narkotika ili drugim nelegalnim putem. Oni mogu i da konfiskuju imovinu ako dođu do tih saznanja - kažu u Poreskoj upravi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija sjedinjene američke države Amerika SAD utaja poreza poreska uprava poreznici porez plaćanje poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana