Tekst objavljen: 25.01.2013 9:45        


NI posle nekoliko godina od prvih najava da nam stiže Ikea, nema nagoveštaja da će i u Srbiji uskoro biti otvoren salon švedskog proizvođača nameštaja.

Saga o dolasku kompanije Ikea nikako da stane

Prva robna kuća Ikee, prema poslednjim izjavama, mogla bi u Srbiji biti otvorena do kraja 2013. godine. Ipak, iz direkcije te kompanije za naš region, kažu da je „sve u našoj zemlji stalo i da daleko bolje napreduju u Hrvatskoj.

Prva robna kuća u Zagrebu očekuje se na proleće ove godine. Ukupna investicija kompanije Ikea u Hrvatskoj iznosiće oko 100 miliona evra. I u Hrvatskoj Ikea je imala mnogo problema. Čitav proces, međutim, ubrzao je hrvatski premijer Zoran Milovanović.
- Zbog komplikovanih i nejasnih pravno-administrativnih procedura, Ikea se već duže vreme nalazi u procesu kupovine zemljišta za otvaranje prvog prodajnog objekta u Beogradu - kažu u predstavništvu kompanije.

U Srbiji švedski proizvođač nameštaja dugoročno planira da otvori pet robnih kuća, čija je očekivana ukupna vrednost 250 miliona evra.

Već godinama u Srbiji se kalkuliše o dolasku i otvaranju Ikee, a najveći problem koji se spominje je spora i komplikovana administracija. Zato je i sada otvaranje njihovih prodavnica još na „dugom štapu“.

S druge strane, čulo se i da su predstavnici švedske kompanije „tvrdi“ pregovarači i da očekuju da im se ispune svi zahtevi, bez uslovljavanja. Kao vodeći „igrači“ na tržištu nameštaja, oni javno traže benefite, a kao argument navode da uvek sa sobom vode i druge velike tržišne igrače.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najveće kompanije trgovinski lanci trgovinski lanac nameštaj investicije Srbija Ikea

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana